Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εξάντληση των δυνατοτήτων φορολόγησης στην Ελλάδα

Εξάντληση των δυνατοτήτων φορολόγησης στην Ελλάδα
Φορολογική εξάντληση στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι Financial Times. Με εκτενές άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα, μετά και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή «ιδρύθηκε βάσει των όρων του ελληνικού προγράμματος στήριξης».
 Υπενθυμίζεται ότι στην τριμηνιαία της έκθεση η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή λέει με σαφήνεια όχι σε νέους φόρους καθώς γίνεται λόγος για ήδη «βαριά φορολογούμενους» και εκτιμάται πως τυχόν αύξηση φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην ευρωζώνη.
«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια με τη νέα φορολογία ακινήτων και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν» δηλώνει στους F.T. η κ. Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος της EF Consulting.
«Η κυβέρνηση όμως πρέπει να βρει τρόπους να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που για φέτος υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά λιγότερο από 1 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών» σχολιάζουν οι F.T.
«Αρκετοί φόροι που υιοθετήθηκαν το 2013 προσφέρουν μόνο εφάπαξ εισροή εσόδων, κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε η κ. Ξαφά.
«Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι φιλόδοξος, δεδομένου πως η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4%» αποκαλύπτουν οι F.T. και συμπληρώνουν: «’Δύσκολα θα επιτευχθεί στροφή αυτού του μεγέθους μετά από τόσο παρατεταμένη ύφεση και ενώ οι τράπεζες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά’, δηλώνει ο ίδιος». Το άρθρο σημειώνει πως «δεν υπάρχει η τραπεζική ρευστότητα που περιμέναμε επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου