Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Όργιο διορισμών σε θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. στα Σκόπια

Όργιο διορισμών σε θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. στα Σκόπια
Ειδικότητα στους διορισμούς συνταξιούχων και πρώην στελεχών του Ομίλου Λάτση αποκτά πλέον ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο οποίος μεθοδεύει νέες προσλήψεις «δικών» του ανθρώπων, οι οποίοι όπως θα δούμε είναι και  απολύτως «ελεγχόμενοι».
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου
Οι παραπάνω διορισμοί, όμως, διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι οι διοριζόμενοι είναι συνταξιούχοι, έχουν εργαστεί στα Ελληνικά Πετρέλαια και είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους (π.χ. Σκανδάλης, Ρούτσης, Κυριακόπουλος). Φυσικά, πάντοτε απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. Ο κ. Κωστόπουλος, όμως, φροντίζει να «καπελώνει» το Δημόσιο και –παρ’ ότι το Δημόσιο διορίζει το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.– αποφασίζει για τους διορισμούς προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, πολύ πριν από τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.
Συγκεκριμένα, οι νέες διοικητικές αλλαγές αφορούν τη θυγατρική ΟΚΤΑ στα Σκόπια. Η ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε. είναι εταιρεία του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Η δραστηριότητά της είναι εμπορική, βιομηχανική και επενδυτική και σχετίζεται με τη διάθεση προϊόντων πετρελαίου, κυρίως στην πΓΔΜ (Σκόπια). Περιλαμβάνει δύο εταιρείες: τη ΒΑΡΔΑΞ με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία παρέχει υπηρεσίες τροφοδοσίας αργού πετρελαίου μέσω αγωγού από τη συμπρωτεύουσα στα Σκόπια, και την ΟΚΤΑ η οποία είναι το διυλιστήριο με έδρα τα Σκόπια.
Φύγε εσύ, έλα εσύ…
Στη ΒΑΡΔΑΞ και στην ΟΚΤΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2013 ο Ε. Τζιόλας, πρώην βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ. Μετά την προ ημερών αποχώρηση του κ. Τζιόλα και από τις δύο εταιρείες, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. τοποθέτησε ως πρόεδρο της ΒΑΡΔΑΞ τον κ. Σ. Κυριακόπουλο, που πρόσφατα αποχώρησε με συνταξιοδότηση, λαμβάνοντας εφάπαξ 600.000 και πλέον ευρώ! Τώρα με νέα απόφαση η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αποσύρει τον κ. Κυριακόπουλο που ελάμβανε 14.000 ευρώ μηνιαίως και προορίζει τον κ. Νίκο Σκανδάλη, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί στη λίστα Lagarde με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδάλης πίεσε τον κ. Κωστόπουλο και προσέλαβε στα ΕΛ.ΠΕ. (μέσω της BP) την κόρη του, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει το πτυχίο της και δεν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού (χορηγείται από τα ΕΛ.ΠΕ.).
Μια κρίσιμη λεπτομέρεια: ο κ. Σκανδάλης ήταν συμφοιτητής του κ. Ρούτση (ο οποίος είχε το πλαστό μεταπτυχιακό και κατηγορήθηκε για την κλοπή αρχείων) και αυτός που βοήθησε την προαγωγή του στη θέση του διυλιστηρίου Ελευσίνας που εμφανίζει ζημιές. Στη διάρκεια της θητείας του ο κ. Σκανδάλης ήταν γενικός τεχνικός διευθυντής του ομίλου με μισθό 220.000 ευρώ και έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις για πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση.
Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΚΤΑ η διοίκηση (Κωστόπουλος) έχει προτείνει τον κ. Καραχάλιο, νέο στέλεχος με ειδικότητα αναλυτή οικονομολόγου και ανιψιός του γνωστού Α. Καραχάλιου του ΠΑΣΟΚ και πρώην γαμπρού του Γεννηματά, εργαζόμενο στα ΕΛ.ΠΕ. μόλις μια πενταετία. Ο κ. Καραχάλιος πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν το μοναδικό στέλεχος που προερχόταν από την αγορά και δεν είχε καμία σχέση με τα ΕΛ.ΠΕ. (σ.σ.: Πώς να γνωρίζει όμως το «Βυζάντιο» των Ελληνικών Πετρελαίων…).
Έκτακτη Γ.Σ. στην ΟΚΤΑ
Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΟΚΤΑ που θα ορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο είναι στις 13 Δεκέμβρη. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πάλι τα ίδια: πώς σκοπεύουν τα ΕΛ.ΠΕ. να πάρουν πίσω το μερίδιο αγοράς στα Σκόπια; Με συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει υπέρογκα ποσά ως εφάπαξ και μάλιστα πρόσφατα και με οικονομικούς αναλυτές (καμία σχέση με την παραγωγή ή τις πωλήσεις) των οποίων η εργασία στα ΕΛ.ΠΕ. είναι μόλις μία πενταετία; Και επί ελληνικού εδάφους πώς καταφέρνει ο κ. Κωστόπουλος να είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΠΕ.; Οι αρμόδιοι υπουργοί επί μία δεκαετία (2004-2014), παρ’ ότι τυπικά είναι εκείνοι που διορίζουν τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., έχουν αφήσει τον κ. Γ. Κωστόπουλο κυριολεκτικά να αλωνίζει, να διοικεί ζημιώνοντας τα ΕΛ.ΠΕ. και κατά συνέπεια το ελληνικό Δημόσιο, να διορίζει «ημέτερους» με θολό παρελθόν και «επικίνδυνο» –για την εταιρεία– μέλλον, χωρίς να παρεμβαίνουν. Μήπως τελικά τη λύση θα δώσουν και πάλι οι εισαγγελείς;

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου