Ενώπιον δύσκολων προβλημάτων που άπτονται στην όδευση του βρίσκεται ο TAP. Πρώτα η Ανατολική Μακεδονία και μετά η περιοχή San Foca στην Ιταλία, όπου προσαιγιαλώνεται ο αγωγός, προβάλουν ισχυρές αντιδράσεις για το σχεδιασμό της διαδρομής του για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε περιοχής.
Οι φορείς τόσο της Ανατολικής Μακεδονίας όσο και του San Foca εμφανίζονται αμετάπειστοι σε ό,τι έχει να κάνει με τα αιτήματα τους για την αλλαγή όδευσης του αγωγού από τα εδάφη τους. Αυτό, όμως, όπως εκτιμάται, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του.
Η τριμερής επιτροπή που αποφασίσθηκε να συσταθεί στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης την προηγούμενη Δευτέρα στο ΥΠΕΚΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή χρονοδιάγραμμα ούτε προθεσμίες για την ολοκλήρωση της πρότασης της. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της εταιρίας του αγωγού, του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και του ΓΕΩΤΕΕ, με ευθύνη να αναζητήσουν τη βέλτιστη λύση για τη διαδρομή του TAP από την περιοχή της Καβάλας, με βάση ανάλυση κόστους-οφέλους.
Όπως είπε στο energia. gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης η επιτροπή θα συνεδριάσει εντός του Φεβρουαρίου, χωρίς, όμως, να έχει προσδιορισθεί το πότε αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, στις 9 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στη Λυδία Καβάλας, με οργανωτική ευθύνη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νορβηγικής πρεσβείας, στην οποία θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του TAP. Την ίδια ημέρα σχεδιάζεται να γίνει μεγάλο συλλαλητήριο από το μέτωπο των φορέων της περιοχής που αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού από τα Τενάγη Φιλίππων και την κοιλάδα του Νέστου.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τη διαδρομή του TAP θεωρείται η όδευση του μέσω των Τεναγών Φιλίππων. Αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει και την προτεραιότητα της τριμερούς επιτροπής, ενώ για την κοιλάδα του Νέστου, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, είναι πιο εύκολο να γίνουν βελτιώσεις. Όπως είπε ο ίδιος, «μας νοιάζει το κόστος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος των Τεναγών κι αυτό θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την πρόταση μας». Με αυτό το δεδομένο το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας εμμένει απερίφραστα υπέρ της παράκαμψης του αγωγού από τα Τενάγη.
Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως υποστήριξε, στην τρίωρη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ έγινε αποδεκτό από τον κ. Μανιάτη το αίτημα των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας που παραβρέθηκαν, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη, να σταματήσουν οι ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας για την κτηματογράφηση των ιδιοκτησιών της περιοχής, έως ότου αποφασισθεί η οριστική χάραξη του. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένος. «Κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε στα χαρτιά τις τελικές λύσεις, αν και είναι δύσκολο να ανατραπούν όσα είπαμε στη σύσκεψη».
Από την πλευρά της η εταιρία, που εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από το διευθυντή του TAP στην Ελλάδα R ikar d Scoufias και το σύμβουλο Στάθη Θεοδωρόπουλο, επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε αυτή τη φάση και εμφανίζεται ανοικτή στο διάλογο για την παράκαμψη των Τεναγών. «Θέλουμε να βρεθεί λύση», διαμηνύεται από αρμόδια πηγή που μίλησε στο energia. gr. Με αυτά τα δεδομένα, θα προσέλθει η εταιρία και στη συζήτηση της επιτροπής, επισημαίνοντας την ανάγκη ο διάλογος να είναι διαφανής και εποικοδομητικός. Στο πλαίσιο αυτό ο TAP σχεδιάζει να δημιουργήσει από το Φεβρουάριο ενημερωτικά γραφεία σε όλο το μήκος του αγωγού, σε μια προσπάθεια να συνεχισθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του San Foca, σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο με τη ΔΕΠΑ όσο και με την ιταλική Edison, προκειμένου να «συγχωνευθούν» TAP και IGI.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου