Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Δεν θα βγούμε από την ύφεση ούτε το 2014

ΓΣΕΕ (ΙΝΕ): Δεν θα βγούμε από την ύφεση ούτε το 2014
Στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2014 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν θα επαληθευθούν και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης το 2013 αλλά ούτε το 2014, προβαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) σε κείμενο που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στην έκδοση του Ινστιτούτου «Ενημέρωση».
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης, ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε παρατεταμένη ύφεση ενώ η «προσήλωση στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και παραγωγικής καθίζησης.
Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ να προσεγγίζει το 25% και τη πρόβλεψη να υπερβεί το 26% στα τέλη του 2014, αλλάζει δραματικά, αποκτώντας πλέον χαρακτηριστικά οικονομικής υπανάπτυξης, επιστρέφοντας σε παραγωγικά αλλά και κοινωνικά επίπεδα του παρελθόντος. Το 2012, το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, εκτιμάται στα 193.749 εκατ. ευρώ, από 208.532 εκατ. ευρώ το 2011. Η μείωση του ΑΕΠ (πραγματική μεταβολή) ήταν 6,4% σε σχέση με το 2011.
Στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να αποκτήσει ως κεντρική προτεραιότητα την εξασφάλιση πόρων από την από αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής την οποία υπολογίζει στα 12 έως 14 δισεκ. ευρώ και της εισφοροδιαφυγής, ενώ η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη και όχι στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Τέλος, προτέινεται η άμεση υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένων δημόσιων επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, όπως είναι οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ενισχυθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, να υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης».

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου