Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΥΙΖ: Τι συνδέει τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Λάτση;

ΚΟΥΙΖ: Τι συνδέει τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Λάτση;
Τι μπορεί να συνδέει το Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και το The Mall Athens του ομίλου Λάτση; Η απάντηση είναι εύκολη αφού αμφότερες οι επενδύσεις, όπως και τόσες άλλες οι οποίες  δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ή ξεκίνησαν και στη συνέχεια ''πάγωσαν'', βρέθηκαν αντιμέτωπες με το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως για παράδειγμα , η τουριστική επένδυση της Minoan Group στην Κρήτη, η έτερη τουριστική  επένδυση για την αξιοποίηση της Χερσονήσου της Κασσιώπης από την NCH μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το Golden Hall (το οποίο τελικά ξεπέρασε τον σκόπελο), το εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό, η ...παλιά πλέον τουριστική επένδυση Ηalcyon Hills στη Σάμο της Barrasford & Bird Worldwide,  η πιο ... νέα επένδυση των 261 εκατ. ευρώ για το sale & leaseback των 28 δημοσίων ακινήτων σε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties AEEAΠ  και τόσες άλλες ων ουκ έστιν αριθμός!

Το ανώτατο δικαστικό όργανο καλείται να κλείσει τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου και να παίξει τον ρόλο του χωροτάκτη ή ενίοτε και του... Σολομώντα, οι κάτοικοι και οι φορείς προσπαθούν επίσης να προστατευθούν- και όχι άδικα - επίσης από τις ''τρύπες'' στο νομικό πλαίσιο και οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν γρήγορες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους, μπλέκουν σε ένα δικαστικό κυκεώνα ενστάσεων, προσφυγών, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων...

Το προχθεσινό παράδειγμα της απόφασης του ΣτΕ για το The Mall Αthens επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό το παράλογο της ελληνικής πραγματικότητας: Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια (από το 2005) μετά τη λειτουργία του πιο επιτυχημένου, κατά κοινή ομολογία αν δει κανείς τα νούμερα και τις επισκεψιμότητες, εμπορικού κέντρου της Ελλάδας και οκτώ χρόνια μετά την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ (το 2006) για να βγει τώρα αντισυνταγματικός ο νόμος του 2003 που φέρει την υπογραφή του κ. Ε. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το συγκεκριμένο νόμο κτίσθηκε -με τη μορφή του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - το εμπορικό κέντρο ως τμήμα του πρώην Χωριού Τύπου  του Αμαρουσίου που περιελάμβανε ακόμη διαμερίσματα και χώρους γραφείων για τις ανάγκες των Αγώνων.

Η θυγατρική του ομίλου Λάτση, Lamda Development θα προχωρήσει, τώρα σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ  στην υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμη και θα αιτιολογεί τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου, στηρίζοντας παράλληλα τον υπερτοπικό του χαρακτήρα. Σημειώνεται εδώ ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται και στο θέμα του υπερτοπικού χαρακτήρα του The Mall Αthens, στοιχείο το οποίο έχει τονισθεί από την ίδια τη Lamda Development και απαντά στο ερώτημα που είχε τεθεί εξαρχής  από τους προσφεύγοντες κατοίκους της περιοχής αν δηλαδή η περιοχή του Αμαρουσίου θα μπορούσε να ''αντέξει'' μία επένδυση αυτού του μεγέθους. Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είχε έλθει νωρίτερα, ενδεχομένως να υπήρχαν αμφιβολίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Μαρούσι έχει υποστεί- αντικειμενικά- μετάλλαξη και έχει αυτή την στιγμή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά υπερτοπικού πόλου, με χρήσεις εμπορικών, γραφείων, ιατρικών- διαγνωστικών κέντρων κ.τ.λ. και όχι απλά χρήσεις κατοικιών...

“Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, οι οποίες είναι τόσο αρνητικά διακείμενες προς τους  επενδυτές -όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, τη γραφειοκρατία και τις εγκρίσεις- και επιπλέον αυτών προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο, αυτό του ΣτΕ, του οποίου μάλιστα οι αποφάσεις λόγω του μεγάλου φόρτου της δικαιοσύνης έρχονται και με μεγάλη καθυστέρηση”, σχολιάζει ο επικεφαλής μεγάλης εγχώριας εταιρείας του κλάδου του real estate στο newmoney.gr. “Κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί στο ΣτΕ και στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να προστατευθεί- ειδικά όταν υπάρχουν  τόσες ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού και νομικού πλαισίου- ωστόσο οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι άμεσες και -γιατί όχι- να  προβλέπονται και αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, αν θεωρείται ότι τελικά κρίνεται ότι αυτές λειτουργούν επιβαρυντικά. Στην Ελλάδα ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο, πέραν των δικαστικών εμπλοκών, ουδέποτε ζητήθηκε από τον οποιοδήποτε να γίνουν βελτιώσεις σε πάρκα, παιδικές χαρές κ.τ.λ. Επιπλέον, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης, όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις προβλέπονται και κίνητρα όπως π.χ. οι παρεμβάσεις σε σταθμούς του μετρό, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων στις περιοχές όπου υλοποιούνται οι επενδύσεις, βελτιώσεις σε πάρκα κ.τ.λ.., μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να βρεί εφαρμογή και στη χώρα μας”.

Οι επιδόσεις των τριών malls της Lamda Development το 2013

Oι Ελληνες καταναλωτές πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έχουν αποδεχθεί τα malls όπως τουλάχιστον δείχνουν οι επιδόσεις των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το 2013. Το τελευταίο επτάμηνο τα τρία εμπορικά του ομίλου κινούνται σταθερά ανοδικά: Το  The Mall Athens παρουσίασε συνολικά μείωση τζίρου των καταστημάτων του κατά 3,5% το 2013 και πτώση  1% από πλευράς επισκεψιμότητας, γεγονός ωστόσο το οποίο οφείλεται στις μεγάλες απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2013, λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς (σ.σ. το 65% των επισκεπτών του εμπορικού έρχεται με τον Προαστιακό) αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2013. Αύξηση κατά 5% στον τζίρο και κατά 8% από πλευράς επισκεψιμότητας είχε το Golden Hall επίσης στο Μαρούσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη το Mediteranean Cosmos έκλεισε με άνοδο 4% για το 2013 όσον αφορά τον τζίρο των καταστημάτων και μείωση κατά 2% του αριθμού των επισκεπτών. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου