Στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων και της ανταλλαγής επιστολών βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΔΕΠΑ - Gazrpom εν αναμονή της επιστολής του ρωσικού ομίλου με τις τελικές προτάσεις για το ύψος της έκπτωσης στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.
Την ύπαρξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Gazprom Export.
Όπως διευκρινίζει πάντως, με την ελληνική πλευρά το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι συμφωνία επί της αρχής, και οι νέες τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς που επικαλείται το energypress.gr, η τελική τιμή που θα προτείνει η Gazprom θα είναι πολύ κοντά στα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα (π.χ. 395 δολάρια), που συνεπάγεται έκπτωση της τάξης του 15% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά που απέχει σημαντικά από το 20% της σημερινής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και του μέσου δυτικοευρωπαϊκού όρου (385 δολ./1.000 κ.μ.).
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι η φόρμουλα που διαμορφώνει την συγκεκριμένη τιμή είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου το 2014 αναμένεται να κινηθούν καθοδικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, τότε η Ελλάδα θα είναι κοντά στο στόχο, δηλαδή η τιμή προμήθειάς της στο φυσικό αέριο θα πλησιάζει αρκετά το μέσο όρο της Ε.Ε..
Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ., σε μια από τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά, και πολύ πάνω απ' ότι γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ιταλία.
Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο κ. Σαμαράς και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους, την Τρίτη, στις Βρυξέλες.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της 4η Φεβρουαρίου απευθύνουν τα Σωματεία εργαζομένων του ομίλου της ΔΕΗ, τα οποία διαμαρτύρονται για την κατά 66% πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται:
«Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Όπως είναι γνωστό ψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη 29/1/14 το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ η ψήφιση επί των άρθρων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 4/2/2014. Επισημάνεται ότι η παραπέρα πώληση του Ομίλου ΔΕΗ σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις!!!
Σήμερα σε συνάντηση των πρωτοβαθμίων σωματείων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αφού έγινε ένας απολογισμός της δράσης μας, αποφασίστηκαν τα εξής:
Να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα ώρα 4 μμ. στην Πλατεία Κοραή με πορεία στην Βουλή και παραμονή μέχρι την ψήφιση κατά άρθρου του νομοσχεδίου, που αφορά την πώληση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη.
Επίσης συνεχίζονται τα απεργιακά μέτρα για τους συναδέλφους του ΑΔΜΗΕ
Ακόμη να γίνουν ενημερώσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα του Ομίλου ΔΕΗ.
Κάνουμε σαφές στον Ελληνικό λαό ότι η ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ και η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα επιφέρει αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ζοφερή κατάσταση που βρίσκεται ο Έλληνας καταναλωτής με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνά να αυξάνονται τα νοικοκυριά που θα μένουν χωρίς ρεύμα.
Καταγγέλλουμε επίσης τους ταγούς του Έθνους οι οποίοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την θετική τους ψήφο στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες αποτελούν φληναφήματα, γενικόλογες και ψευδείς απαξίες, ότι δηλαδή η πώληση αυτή θα επιφέρει ανταγωνιστικές τιμές. Με άλλα λόγια σκοπίμως αγνοούν από τον Ελληνικό λαό ότι ο ΑΔΜΗΕ που είναι σήμερα κρατικό μονοπώλιο θα μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.
Υ.Γ. Μετά το τέλος της συνάντησης των πρωτοβαθμίων σωματείων έγινε παρέμβαση στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Ζερβό (πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων) και του ζητήθηκε να πάρει θέση ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ καθώς και να προβεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος εξαιτίας της αναγκαστικής χαμηλής χρέωσης. Σας κάνουμε γνωστό ότι η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε γιατί ο κύριος Μέτοχος δεν ήθελε να ληφθεί απόφαση.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Πόσο να αντέξει οικονομικά η ΔΕΗ;»
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Άραγε αυτό γιατί δεν μας τα δίδαξαν στο σχολείο;;; » Διαβάστε το! Αρκούν 2 λεπτά.
Αλλά μπορεί να το σκέπτεστε για πολύ περισσότερο. Άραγε μας τα δίδαξαν στο σχολείο;;; μάλλον όχι γιατί πρόσεχα την ώρα των αρχαίων.
Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα…
ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους «μνηστήρες».
Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα. Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.
Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ. Η λέξη μιλά απο μόνη της. Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.
Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.
Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!
Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ. Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!
Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.
Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πως να τινάξουμε τον ζυγό. ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ! Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα.
Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος. Γι” αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! ..»
treloi.gr
ΠΗΓΗ:eglimatikotita.gr/
Στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα η Αργεντινή ήταν μια πλούσια χώρα, μια «ευρωπαϊκή χώρα έξω από την Ευρώπη». Στο δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα η πολιτική αστάθεια και οι δογματικοί οικονομικοί πειραματισμοί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση εγκλώβισαν τη χώρα σε μόνιμη οικονομική κρίση.
Σήμερα η χώρα εγκλωβίζεται εκ νέου στην ύφεση, βαδίζει προς μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών με τις διεθνείς ισοτιμίες του εθνικού νομίσματος σε συνεχή πτωτική τάση. Οσοι βιάσθηκαν επιπόλαια να την αναδείξουν ως παράδειγμα της θεωρίας ότι υπάρχει ζωή μετά τη χρεοκοπία μάλλον βιάστηκαν.
Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1940, ο δικτάτορας Χουάν Περόν έδωσε πανίσχυρο ρόλο συνδιαχείρισης στα συνδικάτα κατά το μοντέλο του μουσολινικού κορπορατισμού. Παράλληλα, κυρίως μετά το 1950, όρθωσε τείχη οικονομικού προστατευτισμού, σε μια χώρα που είχε βασίσει τον πλούτο και την οικονομία της ως ανοικτή αγορά.
Μετά την ανατροπή του από τον στρατό, το 1955, η χώρα γνώρισε είκοσι έξι χρόνια πολιτικής αστάθειας και ακραίων διακυμάνσεων μεταξύ προστατευτισμού και ανοιγμάτων στην παγκόσμια αγορά. Μόνο το φιάσκο του πολέμου στα Φόλκλαντς που είχε και σοβαρές οικονομικές παρενέργειες οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1983.
Από τότε μέχρι και σήμερα δίπλα στην παντοδυναμία των συνδικάτων προστέθηκε και η φορολογική ασυδοσία της οικονομικής ελίτ και συνεχίσθηκαν οι πειραματισμοί προστατευτικής περιχαράκωσης και τυχοδιωκτικών πειραματισμών, με αποκορύφωση την πρόσδεση της ισοτιμίας του πέσο με το δολάριο, το άδοξο τέλος της οποίας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας πριν από δεκατρία χρόνια.
Προηγήθηκε η πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα την κατατροφή μιας άλλοτε ανθούσας βιομηχανίας, με τη σημερινή κυβέρνηση να αναζητά την αναγέννησή της μέσω προστατευτισμού.
Η Αργεντινή είναι ένα ακραίο παράδειγμα των παρενεργειών πολιτικών ηγεσιών που δεν αναλαμβάνουν το κόστος της εξυγίανσης. Είναι πρωταθλήτρια στην άκριτη δογματική εφαρμογή ακραίων αντίθετων οικονομικών μοντέλων. Από την πιο απόλυτη φιλελεύθερη απορύθμιση και άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά, μέχρι μοντέλα προστατευτισμού και πολιτικοοικονομικού βολονταρισμού, που οδηγούν σε συνολικό αδιέξοδο.
Σήμερα η Αργεντινή -πριν από έναν αιώνα η πλουσιότερη μετά τις ΗΠΑ χώρα του δυτικού ημισφαιρίου- δεν επισκιάζεται μόνο από τον ιστορικό ανταγωνιστή της, τη Βραζιλία, αλλά και από τις σχετικά σταθεροποιημένες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες, Χιλή, Κολομβία και Περού.
Φιλελεύθεροι και κρατιστές, Περονικοί της Δεξιάς και της Αριστεράς γύρισαν αλληλοδιαδόχως την πλάτη στη διεθνή πραγματικότητα και για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες πειραματίσθηκαν σε βάρος μιας πλούσιας χώρας και την εγκλώβισαν σε μια κρίση χωρίς ορίζοντα λήξης.
Γ. Καπόπουλος
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/
Το 1947, ο Πωλ Πόρτερ, επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να υποβάλει τα συμπεράσματά του. Συνέταξε τη γνωστή έκθεση ή Μνημόνιο Πόρτερ.
Σε αυτή την έκθεση, περιγράφεται η Ελλάδα πριν από 66 χρόνια. Οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και βέβαια ο απλός κόσμος. Διαβάστε τα συμπεράσματα του Πόρτερ και βρείτε τις διαφορές με σήμερα. Η Ελλάδα είναι 66 χρόνια πίσω.
Γράφει ο Πόρτερ.
«Απ” ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος. [...] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.
Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.
Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ” αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες.
Κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει μια σημαντική εισφορά στο κράτος, κάτω από την προστασία του οποίου λειτουργεί. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για την περίπτωση των εφοπλιστών, που τα μεγαλύτερα κέρδη τους προέρχονται από τα «Λίμπερτι», τα οποία τους παραχώρησε η αμερικανική Ναυτική Αποστολή με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας – οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου – θα ενεργοποιηθεί.
Οι περισσότεροι απ” αυτούς είναι άνθρωποι πολύ γοητευτικοί, που μιλάνε πολύ καλά τα αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ΄ τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή.
Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ΄ αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.
Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις τό σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώσεως. Αλλ΄ ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών.
Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μίαν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ούσιαστικήν έξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν.
Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον – μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίαι δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχαι δεν αποθηκεύουν προμήθειες.»
ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com/
Ειδικότητα στους διορισμούς συνταξιούχων και πρώην στελεχών του Ομίλου Λάτση αποκτά πλέον ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο οποίος μεθοδεύει νέες προσλήψεις «δικών» του ανθρώπων, οι οποίοι όπως θα δούμε είναι και απολύτως «ελεγχόμενοι».
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου
Οι παραπάνω διορισμοί, όμως, διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι οι διοριζόμενοι είναι συνταξιούχοι, έχουν εργαστεί στα Ελληνικά Πετρέλαια και είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους (π.χ. Σκανδάλης, Ρούτσης, Κυριακόπουλος). Φυσικά, πάντοτε απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. Ο κ. Κωστόπουλος, όμως, φροντίζει να «καπελώνει» το Δημόσιο και –παρ’ ότι το Δημόσιο διορίζει το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.– αποφασίζει για τους διορισμούς προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, πολύ πριν από τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.
Συγκεκριμένα, οι νέες διοικητικές αλλαγές αφορούν τη θυγατρική ΟΚΤΑ στα Σκόπια. Η ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε. είναι εταιρεία του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Η δραστηριότητά της είναι εμπορική, βιομηχανική και επενδυτική και σχετίζεται με τη διάθεση προϊόντων πετρελαίου, κυρίως στην πΓΔΜ (Σκόπια). Περιλαμβάνει δύο εταιρείες: τη ΒΑΡΔΑΞ με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία παρέχει υπηρεσίες τροφοδοσίας αργού πετρελαίου μέσω αγωγού από τη συμπρωτεύουσα στα Σκόπια, και την ΟΚΤΑ η οποία είναι το διυλιστήριο με έδρα τα Σκόπια.
Φύγε εσύ, έλα εσύ…
Στη ΒΑΡΔΑΞ και στην ΟΚΤΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2013 ο Ε. Τζιόλας, πρώην βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ. Μετά την προ ημερών αποχώρηση του κ. Τζιόλα και από τις δύο εταιρείες, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. τοποθέτησε ως πρόεδρο της ΒΑΡΔΑΞ τον κ. Σ. Κυριακόπουλο, που πρόσφατα αποχώρησε με συνταξιοδότηση, λαμβάνοντας εφάπαξ 600.000 και πλέον ευρώ! Τώρα με νέα απόφαση η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αποσύρει τον κ. Κυριακόπουλο που ελάμβανε 14.000 ευρώ μηνιαίως και προορίζει τον κ. Νίκο Σκανδάλη, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί στη λίστα Lagarde με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδάλης πίεσε τον κ. Κωστόπουλο και προσέλαβε στα ΕΛ.ΠΕ. (μέσω της BP) την κόρη του, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει το πτυχίο της και δεν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού (χορηγείται από τα ΕΛ.ΠΕ.).
Μια κρίσιμη λεπτομέρεια: ο κ. Σκανδάλης ήταν συμφοιτητής του κ. Ρούτση (ο οποίος είχε το πλαστό μεταπτυχιακό και κατηγορήθηκε για την κλοπή αρχείων) και αυτός που βοήθησε την προαγωγή του στη θέση του διυλιστηρίου Ελευσίνας που εμφανίζει ζημιές. Στη διάρκεια της θητείας του ο κ. Σκανδάλης ήταν γενικός τεχνικός διευθυντής του ομίλου με μισθό 220.000 ευρώ και έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις για πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση.
Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΚΤΑ η διοίκηση (Κωστόπουλος) έχει προτείνει τον κ. Καραχάλιο, νέο στέλεχος με ειδικότητα αναλυτή οικονομολόγου και ανιψιός του γνωστού Α. Καραχάλιου του ΠΑΣΟΚ και πρώην γαμπρού του Γεννηματά, εργαζόμενο στα ΕΛ.ΠΕ. μόλις μια πενταετία. Ο κ. Καραχάλιος πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν το μοναδικό στέλεχος που προερχόταν από την αγορά και δεν είχε καμία σχέση με τα ΕΛ.ΠΕ. (σ.σ.: Πώς να γνωρίζει όμως το «Βυζάντιο» των Ελληνικών Πετρελαίων…).
Έκτακτη Γ.Σ. στην ΟΚΤΑ
Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΟΚΤΑ που θα ορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο είναι στις 13 Δεκέμβρη. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πάλι τα ίδια: πώς σκοπεύουν τα ΕΛ.ΠΕ. να πάρουν πίσω το μερίδιο αγοράς στα Σκόπια; Με συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει υπέρογκα ποσά ως εφάπαξ και μάλιστα πρόσφατα και με οικονομικούς αναλυτές (καμία σχέση με την παραγωγή ή τις πωλήσεις) των οποίων η εργασία στα ΕΛ.ΠΕ. είναι μόλις μία πενταετία; Και επί ελληνικού εδάφους πώς καταφέρνει ο κ. Κωστόπουλος να είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΠΕ.; Οι αρμόδιοι υπουργοί επί μία δεκαετία (2004-2014), παρ’ ότι τυπικά είναι εκείνοι που διορίζουν τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., έχουν αφήσει τον κ. Γ. Κωστόπουλο κυριολεκτικά να αλωνίζει, να διοικεί ζημιώνοντας τα ΕΛ.ΠΕ. και κατά συνέπεια το ελληνικό Δημόσιο, να διορίζει «ημέτερους» με θολό παρελθόν και «επικίνδυνο» –για την εταιρεία– μέλλον, χωρίς να παρεμβαίνουν. Μήπως τελικά τη λύση θα δώσουν και πάλι οι εισαγγελείς;
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr
Αντισυνταγματικό και μη νόμιμο έκρινε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο αποφάσεις του το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το εν λόγω ειδικό τέλος που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.
Βάσει της νομοθεσίας, το ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμενα στην απόφαση, το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι εδικό τέλος γιατί «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά«αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999» με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, το ΣτΕ αναφέρει ότι ο νόμος 4001/2011 ο οποίος αναθέτει στον υπουργό ΠΕΚΑ να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΑΕΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίσει το συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Το άρθρο αυτό καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο.
Λόγω μείζονος σημασίας η υπόθεση παραπέμπεται απο το Β' τμήμα του ΣτΕ προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.
ΠΗΓΗ:enikos.gr
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί για 6η συνεχή χρονιά, βραβεύει τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εντός ελληνικής επικράτειας.
Η επιβράβευση αφορά αποκλειστικά και μόνο αποφοίτους Ενιαίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ του 2013, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων και απευθύνεται:
• Για το Θριάσιο, σε μόνιμους κατοίκους των περιοχών Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας, Ν. Περάμου και Μεγάρων.
• Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε μόνιμους κατοίκους των Δήμων Koρδελιού/Εύοσμου και Δέλτα (Δημοτικά Διαμερίσματα Διαβατών, Καλοχωρίου και Μαγνησίας).
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στόχος μας είναι η βράβευση με αξιοκρατικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, θα βραβευτούν συνολικά 300 φοιτητές που εισήχθησαν από τα Γενικά Λύκεια (150 Θριάσιο & 150 Δυτική Θεσσαλονίκη) και συνολικά 20 φοιτητές που εισήχθησαν από τα ΕΠΑΛ (10 Θριάσιο & 10 Δυτική Θεσσαλονίκη), βάσει του βαθμού πρόσβασής τους.
Για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σας και να συμπεριληφθείτε στην τελική λίστα των δικαιούχων είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης, η οποία πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά, αλλιώς δε θα λαμβάνεται υπόψη:
1) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου.
2) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
3) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Βαθμού Πρόσβασης ή του Δελτίου Επιτυχίας
στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
4) Βεβαίωση εγγραφής στη σχολή/τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο εισήλθε
ο υποψήφιος, και στην οποία να αναγράφεται και ο τρόπος εισαγωγής.
5) Βεβαίωση από αρμόδια Δημοτική Αρχή ότι ο υποψήφιος είναι μόνιμος κάτοικος των
παραπάνω περιοχών και Δήμων.
6) Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ, στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση
μόνιμης κατοικίας.
Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΗΓΗ:helpe.gr
Επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε εχθές ο Ευ. Βενιζέλος, όπου αφενός κατάργησε το ελληνικό βέτο του 2008 κατά της ένταξης των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και αφετέρου μίλησε για γεωγραφικό προσδιορισμό και "ελληνική Μακεδονία".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τα όσα είπε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ως προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, δήλωσε τα εξής:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2008, η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το ζήτημα της διεύρυνσης της Συμμαχίας. Αυτό είχα πει και τότε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ο χειρισμός, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως η συνολική στάση της Συμμαχίας στο ζήτημα αυτό περιγράφεται ορθά, ακριβώς όπως την περιέγραψα χθες, αλλά και πριν λίγους μήνες στη Βουλή».
«Ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών, όταν ομιλεί στη Βουλή, εκφράζει και δεσμεύει διεθνώς τη χώρα, οφείλει συνεπώς να είναι απολύτως ακριβής από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο έτσι προστατεύεται και το εθνικό συμφέρον. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλοι όσοι διαδραματίζουν επίσημο ρόλο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τα θέματα αυτά -τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην ιστορική τους διάσταση- δεν προσφέρονται για εσωτερική πολιτική "αξιοποίηση"» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την ένταξη Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, από το ζήτημα της ονομασίας του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων, καταργώντας έτσι, αυτόματα, το ελληνικό βέτο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το 2008.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Ενώπιον δύσκολων προβλημάτων που άπτονται στην όδευση του βρίσκεται ο TAP. Πρώτα η Ανατολική Μακεδονία και μετά η περιοχή San Foca στην Ιταλία, όπου προσαιγιαλώνεται ο αγωγός, προβάλουν ισχυρές αντιδράσεις για το σχεδιασμό της διαδρομής του για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε περιοχής.
Οι φορείς τόσο της Ανατολικής Μακεδονίας όσο και του San Foca εμφανίζονται αμετάπειστοι σε ό,τι έχει να κάνει με τα αιτήματα τους για την αλλαγή όδευσης του αγωγού από τα εδάφη τους. Αυτό, όμως, όπως εκτιμάται, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του.
Η τριμερής επιτροπή που αποφασίσθηκε να συσταθεί στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης την προηγούμενη Δευτέρα στο ΥΠΕΚΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή χρονοδιάγραμμα ούτε προθεσμίες για την ολοκλήρωση της πρότασης της. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της εταιρίας του αγωγού, του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και του ΓΕΩΤΕΕ, με ευθύνη να αναζητήσουν τη βέλτιστη λύση για τη διαδρομή του TAP από την περιοχή της Καβάλας, με βάση ανάλυση κόστους-οφέλους.
Όπως είπε στο energia. gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης η επιτροπή θα συνεδριάσει εντός του Φεβρουαρίου, χωρίς, όμως, να έχει προσδιορισθεί το πότε αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, στις 9 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στη Λυδία Καβάλας, με οργανωτική ευθύνη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νορβηγικής πρεσβείας, στην οποία θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του TAP. Την ίδια ημέρα σχεδιάζεται να γίνει μεγάλο συλλαλητήριο από το μέτωπο των φορέων της περιοχής που αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού από τα Τενάγη Φιλίππων και την κοιλάδα του Νέστου.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τη διαδρομή του TAP θεωρείται η όδευση του μέσω των Τεναγών Φιλίππων. Αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει και την προτεραιότητα της τριμερούς επιτροπής, ενώ για την κοιλάδα του Νέστου, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, είναι πιο εύκολο να γίνουν βελτιώσεις. Όπως είπε ο ίδιος, «μας νοιάζει το κόστος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος των Τεναγών κι αυτό θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την πρόταση μας». Με αυτό το δεδομένο το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας εμμένει απερίφραστα υπέρ της παράκαμψης του αγωγού από τα Τενάγη.
Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως υποστήριξε, στην τρίωρη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ έγινε αποδεκτό από τον κ. Μανιάτη το αίτημα των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας που παραβρέθηκαν, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη, να σταματήσουν οι ενέργειες από την πλευρά της εταιρίας για την κτηματογράφηση των ιδιοκτησιών της περιοχής, έως ότου αποφασισθεί η οριστική χάραξη του. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένος. «Κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε στα χαρτιά τις τελικές λύσεις, αν και είναι δύσκολο να ανατραπούν όσα είπαμε στη σύσκεψη».
Από την πλευρά της η εταιρία, που εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από το διευθυντή του TAP στην Ελλάδα R ikar d Scoufias και το σύμβουλο Στάθη Θεοδωρόπουλο, επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε αυτή τη φάση και εμφανίζεται ανοικτή στο διάλογο για την παράκαμψη των Τεναγών. «Θέλουμε να βρεθεί λύση», διαμηνύεται από αρμόδια πηγή που μίλησε στο energia. gr. Με αυτά τα δεδομένα, θα προσέλθει η εταιρία και στη συζήτηση της επιτροπής, επισημαίνοντας την ανάγκη ο διάλογος να είναι διαφανής και εποικοδομητικός. Στο πλαίσιο αυτό ο TAP σχεδιάζει να δημιουργήσει από το Φεβρουάριο ενημερωτικά γραφεία σε όλο το μήκος του αγωγού, σε μια προσπάθεια να συνεχισθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του San Foca, σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο με τη ΔΕΠΑ όσο και με την ιταλική Edison, προκειμένου να «συγχωνευθούν» TAP και IGI.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Νέος "πονοκέφαλος" για το οικονομικό επιτελείο από απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία, κρίνεται αντισυνταγματική η φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί για την ενημέρωση της βιβλιοθήκης τους και τη συμμετοχή σε συνέδρια, αφού αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα!
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ.) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.
Η φορολόγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων δεν επιβλήθει από το Μνημόνιο αλλά ισχύει από το 2002. Με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ πάντως ανοίγει ο δρόμος ενδεχομένως για την προσβολή και άλλων φόρων που επιβάλλεται σε επιδόματα εργαζομένων. Άγνωστο παραμένει επίσης αν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ και για πόσα χρόνια πίσω, ώστε να φανεί αν το δημόσιο θα χρειαστεί να επιστρέψει πίσω και άλλα χρήματα σε δικαιούχους.
ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Εκ διαμέτρου αντίθετες με την πολιτική που προωθεί στον ευρωπαϊκό Νότο είναι οι παρεμβάσεις του Βερολίνου στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ ενέκρινε τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα για 45 χρόνια μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη από τα 67 που είχε θεσπίσει ο Σρέντερ στα 65 ή και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 63, ενώ θεσπίζεται η σύνταξη για τις μητέρες.
Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και μόλις συζητηθεί και ψηφιστεί από τη Μπούτεστανγκ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου.
Η «πρόωρη» συνταξιοδότηση στα 63 έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρηματικών κύκλων στην Γερμανία , ωστόσο τυγχάνει λαϊκής στήριξης. Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Άντρεα Νάλες έκανε χθες λόγο για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί περισσότερη δικαιοσύνη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έγινε δεκτή από το υπουργικό συμβούλιο αναφέρει ως ανώτατο όριο τα 5 χρόνια στο ταμείο ανεργίας, αλλά λέγεται ότι η Νάλες θέλει να μην υπάρχει κάποιο “ταβάνι”.
Tο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα προβλέπει τα εξής:
-Όσοι γεννήθηκαν από 1947 έως το 1964 συνταξιοδοτούνται σταδιακά στα 67 χρόνια. Όποιος γεννήθηκε το 1947 έως το 1958 μπορεί να πάρει σύνταξη σε ηλικία 65 χρονών και ενός μήνα, γεννηθείς το 1959 έως το 1963 σε ηλικία 66 χρονών και δύο μηνών. Όσοι γεννήθηκαν το 1964 και μετά συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 χωρίς μείωση των συντάξιμων.
-Όποιος πλήρωσε 45 χρόνια εισφορές συνταξιοδοτείται στα 65 χωρίς μείωση των συντάξιμων. Συνυπολογίζονται και οι χρόνοι ανατροφής των παιδιών μέχρι το δέκατο έτος της ηλικίας τους, όχι όμως τα χρονικά διαστήματα που ήταν οι εργαζόμενοι άνεργοι.
-Πρόωρη σύνταξη προβλέπεται μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει για ασφαλισμένους με 35 χρόνια ασφάλισης, για άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν πλέον να εργαστούν, για άτομα με βαριά αναπηρία και για ένα τμήμα των εργαζομένων σε ορυχεία. Εξαιρέσεις γίνονται για ορισμένες ρυθμίσεις μειωμένου ωραρίου εργασίας για ηλικιωμένους.
Να σημειωθεί τέλος ότι τα σχέδια Μέρκελ - Νάλες βρήκαν την αντίδραση Σρέντερ, καθώς ο πρώην Καγκελάριος ανέφερε ότι η πρόωρη σύνταξη στα 63 είναι το "απόλυτο λάθος σήμα" στοςυ Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας τους οποίους το Βερολίνο διαρκώς καλεί να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις...
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πραγµατοποιήθηκε χθες 30/01/14 η 3η συνάντηση των διαπραγµατευτικών οµάδων του ΠΣΕΕΠ και της Εταιρείας. Η Εταιρεία επιµένει στη «νέα» της πρόταση και ανατρέπει στο σύνολό της την ΕΣΣΕ προσπαθώντας τα προβλήµατα που οι επιλογές των ∆ιοικούντων και οι γενικότερες µνηµονιακές πολιτικές δηµιουργούν στην Εταιρεία, να τα φορτώσει στους εργαζόµενους.
∆ιαπιστώσαµε και σε αυτή την 3η συνάντηση, ότι η Εταιρεία δεν έγινε σοφότερη από τις περιπέτειες του 2011 και επιλέγει τη σύγκρουση αντί του διαλόγου και της συνεννόησης. Στη «νέα» της πρόταση, που κατά δήλωσή της ζητάει µείωση κατά 18,8%, δεν άλλαξε ούτε η φιλοσοφία, ούτε η λογική της και ουσιαστικά ισοπεδώνει το σύνολο των εργασιακών µας σχέσεων µέσω της ΕΣΣΕ και του Εσωτερικού Κανονισµού.
Στα πλαίσια της λογικής της διάσπασης, η Εταιρεία επιχείρησε για µια ακόµα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που η προηγούµενη κατά σειρά πρότασή της, προκάλεσε. Προσπαθεί να κάνει πράξη τον πάγιο πόθο ετών, διαχωρίζοντας πρωϊνούς και βάρδια, επιχειρώντας, ανεπιτυχώς φυσικά, να επιτύχει τη διάρρηξη των δεσµών του αρραγούς µετώπου των εργαζοµένων και κατ΄ επέκταση και του ίδιου του Σωµατείου µας.
Μάταια όµως, οι εντυπώσεις που έµειναν στους συναδέλφους από την αρχική πρόταση της Εταιρείας, όσο καλά και να καµουφλαριστεί, παραµένουν σταθερές και αναλλοίωτες.
Οργή, θυµός αλλά και χαλύβδωση της στάσης, της δυναµικής και της ενότητάς µας. Στοιχεία που ανέκαθεν χαρακτηρίζουν όλους τους συναδέλφους και που τελικά αυτά και µόνο, αποτελούν την εγγύηση επίτευξης των στόχων µας, που απορρέουν από την εξασφάλιση της επιβίωσης µας σε µια προδοµένη πατρίδα των µνηµονίων.
Η ∆ιαπραγµατευτική οµάδα του Σωµατείου απέρριψε στο σύνολό τους τις προτάσεις της Εταιρείας, επέδωσε εξώδικο για τον Εσωτερικό Κανονισµό (επισυνάπτεται) και επιφυλάχθηκε να καταθέσει το επικαιροποιηµένο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισµού αφού εγκριθεί από το Γενικό Συµβούλιο.
Συναδέλφισσα συνάδελφε
Τα περιθώρια υποµονής µας για καλόπιστο διάλογο έχουν εξαντληθεί. Η απληστία της ∆ιοίκησης δεν έχει τελειωµό και µάλιστα µε περίσσιο θράσος συνεχίζει να ειρωνεύεται και να χλευάζει τους εργαζόµενους που έβαλαν πλάτη για την επιβίωση της Εταιρείας σ΄ αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Πολύ σύντοµα θα αναδείξουµε αδιάσειστα στοιχεία της ίδιας της Εταιρείας, που θα αποδεικνύουν τη
µείωση των µισθολογικών παροχών τα τελευταία χρόνια µετά και την εφαρµογή
των προγραµµάτων αναδιοργάνωσης.
Τη ∆ευτέρα 03/02/14 στις ΒΕΑ & ΒΕΘ και την Τρίτη 04/02/14 στις ΒΕΕ και στα Κεντρικά Γραφεία στο Μαρούσι, το Σωµατείο µε περιοδείες που θα πραγµατοποιήσει, θα ενηµερώσει όλους τους εργαζόµενους για την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισµό καθώς και για τα επόµενα βήµατα που σχεδιάζουµε.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σας καλούµε να παραµείνετε ψύχραιµοι και αποφασισµένοι να υπερασπιστούµε τη δουλειά, την αξιοπρέπεια και τις ζωές µας.
ΠΗΓΗ:pseep.gr
Την 30η Ιανουαρίου του 1996 η κρίση στην περιοχή των Ιμίων έχει κορυφωθεί με ναυτικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί και από τις δύο χώρες. Ο συσχετισμός των πολεμικών πλοίων ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Είχαμε το πλεονέκτημα με το Στόλο να κυριαρχεί σε ολόκληρο το Αιγαίο. Τα τουρκικά πλοία είχαν στοχοποιηθεί. Υπολογισμοί που έγιναν εκ των υστέρων βέβαια ανέφεραν πώς αν εξελίσσονταν η κρίση σε πολεμική σύγκρουση η Τουρκία θα έχανε επτά φρεγάτες και εμείς δύο, το πολύ τρεις.
Είναι ένα ερώτημα που 18 χρόνια μετά παραμένει αναπάντητο. Παραμένει γιατί ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προτίμησαν να παραδώσουν τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, απώλεσε εθνική κυριαρχία χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα και έχασε τρία παλικάρια, τους τρεις ήρωες του μοιραίου ελικοπτέρου της φρεγάτας «Ναβαρίνο».
Και ενώ ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βρέθηκε μία ημέρα μετά με σκυμμένο το κεφάλι, ο κ. Σημίτης ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς και ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο, όπως έγινε αργότερα γνωστό «για ένα πανί που το πήρε ο αέρας». Χαρακτήρισε πανί την ελληνική σημαία και την υποστολή της από τα Ίμια που αποφάσισε η κυβέρνηση την απέδωσε στον… αέρα. Τέτοια προδοσία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Τις παρατηρήσεις της, επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο Yπουργείο Yγείας από επιστημονικές επιτροπές και ομάδα ειδικών της TASK FORCE, κατέθεσε η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο διαβούλευσης για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.
Προτεραιότητα για τη Συνομοσπονδία είναι η κυοφορούμενη μεταρρύθμιση να μην στοχεύει μονοδιάστατα στη μείωση του κόστους και στη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αλλά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, με στόχο τη διεύρυνση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Για εμάς ο ΕΟΠΥΥ ως ενιαίος φορέας διαχείρισης του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία καθώς και φορέας ελέγχου της δαπάνης και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι απαραίτητο να αποτελέσει ανεξάρτητο οργανισμό που δεν εμπλέκεται στο σύστημα ως πάροχος και η υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί προϋπόθεση ώστε διασφαλίσει καλύτερα τον ρόλο του ως «αγοραστή/ελεγκτή» υπηρεσιών υγείας.
Ακολουθεί το κείμενο με τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ στις προτάσεις αναμόρφωσης του ΕΟΠΠΥ.
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Φορολογική εξάντληση στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι Financial Times. Με εκτενές άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα, μετά και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή «ιδρύθηκε βάσει των όρων του ελληνικού προγράμματος στήριξης».
Υπενθυμίζεται ότι στην τριμηνιαία της έκθεση η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή λέει με σαφήνεια όχι σε νέους φόρους καθώς γίνεται λόγος για ήδη «βαριά φορολογούμενους» και εκτιμάται πως τυχόν αύξηση φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην ευρωζώνη.
«Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια με τη νέα φορολογία ακινήτων και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν» δηλώνει στους F.T. η κ. Μιράντα Ξαφά, διευθύνουσα σύμβουλος της EF Consulting.
«Η κυβέρνηση όμως πρέπει να βρει τρόπους να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που για φέτος υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά λιγότερο από 1 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών» σχολιάζουν οι F.T.
«Αρκετοί φόροι που υιοθετήθηκαν το 2013 προσφέρουν μόνο εφάπαξ εισροή εσόδων, κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε η κ. Ξαφά.
«Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι φιλόδοξος, δεδομένου πως η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4%» αποκαλύπτουν οι F.T. και συμπληρώνουν: «’Δύσκολα θα επιτευχθεί στροφή αυτού του μεγέθους μετά από τόσο παρατεταμένη ύφεση και ενώ οι τράπεζες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά’, δηλώνει ο ίδιος». Το άρθρο σημειώνει πως «δεν υπάρχει η τραπεζική ρευστότητα που περιμέναμε επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr
Στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2014 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν θα επαληθευθούν και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τον κύκλο της ύφεσης το 2013 αλλά ούτε το 2014, προβαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) σε κείμενο που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στην έκδοση του Ινστιτούτου «Ενημέρωση».
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης, ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε παρατεταμένη ύφεση ενώ η «προσήλωση στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και παραγωγικής καθίζησης.
Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ να προσεγγίζει το 25% και τη πρόβλεψη να υπερβεί το 26% στα τέλη του 2014, αλλάζει δραματικά, αποκτώντας πλέον χαρακτηριστικά οικονομικής υπανάπτυξης, επιστρέφοντας σε παραγωγικά αλλά και κοινωνικά επίπεδα του παρελθόντος. Το 2012, το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, εκτιμάται στα 193.749 εκατ. ευρώ, από 208.532 εκατ. ευρώ το 2011. Η μείωση του ΑΕΠ (πραγματική μεταβολή) ήταν 6,4% σε σχέση με το 2011.
Στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να αποκτήσει ως κεντρική προτεραιότητα την εξασφάλιση πόρων από την από αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής την οποία υπολογίζει στα 12 έως 14 δισεκ. ευρώ και της εισφοροδιαφυγής, ενώ η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη και όχι στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Τέλος, προτέινεται η άμεση υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένων δημόσιων επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, όπως είναι οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ενισχυθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, να υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης».
ΠΗΓΗ:.fpress.gr