Με ... τρόμο κοιτάζουν οι Βρυξέλλες το "κρυφό" έλλειμμα – μαμούθ που έχει συσσωρευτεί λογιστικά στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των συντάξεων που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους σχεδόν 300.000 δικαιούχους τους.
Αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται, αν και πολύ διακριτικά, στην ετήσια έκθεση της κοινοτικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας για τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτώβρη.
Σ΄ αυτήν, η Κομισιόν εκτιμά πως η πρωτοφανής μαζική έξοδος στη σύνταξη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα "δεν έχει ακόμα αντανακλασθεί στα διαθέσιμα στοιχεία".
Πράγματι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), πάνω από 350.000 δικαιώματα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (τα οποία αντιστοιχούν σε λίγο κάτω από 300.000 δικαιούχους) είναι αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως είναι σε... εκκρεμότητα και η αλήθεια για την πραγματική ταμειακή κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ κλπ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας παραδέχονται στο Capital.gr πως στο υπολογισμό των ελλειμμάτων των ταμείων, τα οποία θα ανέρχονται στο τέλος του έτους στα περίπου 2 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται δαπάνες περίπου... 2,8 δισ. ευρώ που θα έπρεπε ήδη να καταβάλλονται στους δικαιούχους αλλά δεν καταβάλλονται ακόμα.
Τόσο τα 2,8 δισ. ευρώ των συντάξεων που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί, όσο και τα 2 δισ. ευρώ του ελλείμματος του 2013 θα έλθουν να... συναντήσουν τις περικοπές 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνουν από τη ΓΣΕΕ. Εξάλλου οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις παλιότερων οφειλών αναμένεται να παραμείνουν και το 2014 αίολες...
Τι άλλο λέει η έκθεση της επιτροπής της Κομισιόν;
Ο αυξημένος αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης "έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη διαδικασία των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μια αίτηση από το 2010 πιθανόν να τελεσφορήσει το 2011 ή το 2012. Ως εκ τούτου, οι πλήρεις συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων θα φανούν μόνο σε σημαντικό χρονικό διάστημα", σημειώνουν από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν πως "ο αριθμός των εργαζομένων 55 ή περισσοτέρων χρόνων έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς είτε αυτοί συνταξιοδοτούνται, είτε αυτοί μένουν άνεργοι". Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται στην εν λόγω έκθεση, πως έχει μειωθεί δραματικά η δεξαμενή άντλησης τακτικών και έκτακτων εισφορών από τους συνταξιούχους με τις σχετικά υψηλές αποδοχές προς τους συνταξιούχους με τις σχετικά χαμηλές.
Έμμεσα, δηλαδή, η Κομισιόν κρούει τον κίνδυνο περικοπών και για τις χαμηλές συντάξεις από εδώ και πέρα, λένε υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ.
Αυτό δεν σημαίνει πως στην Κομισιόν δεν αναγνωρίζουν την "πρόοδο" που -κατά τ΄ άλλα- έχει συντελεσθεί στην βιωσιμότητα των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα λένε πως "οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν ισχυρή επίδραση στην πλευρά των δαπανών του. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις τα επίπεδα των σχετικών δαπανών θα απέκλιναν ολοένα και περισσότερο από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς οι μεταρρυθμίσεις τα έριξαν από το 15% του ΑΕΠ και πλέον στο λίγο κάτω από το 12% το 2012."
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου