Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Στην ουρά για πετρέλαιο…

Πετρελαιοπηγή
Μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους για τις έρευνες εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Στην Αθήνα από χθες στελέχη της ExxonMobil, Shell, Repsol κ.ά.
Πολυεθνικό ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας προσελκύουν πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και εμπορεύεται στη διεθνή αγορά η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services, χτενίζοντας με σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων μια περιοχή 12.500 χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ηδη τα στοιχεία αυτά έχουν αγοραστεί από τη γαλλική πετρελαϊκή Total προς περαιτέρω επεξεργασία και πιθανή αξιοποίηση, ενώ, όπως έγινε γνωστό χθες, τα ίδια στοιχεία, που κοστίζουν περί τα 5 εκατ. ευρώ, αγόρασαν και τα ΕΛΠΕ. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει πλέον η πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα είναι η μαζικότερη από κάθε άλλη φορά συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών στο ετήσιο συνέδριο «Balkan Oil and Gas Summit», που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, παρίσταται πολυμελής αντιπροσωπεία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον ακόλουθο οικονομικών υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίπιτ, καθώς και στελέχη πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της αμερικανικής ExxonMobil, της ολλανδοβρετανικής Shell, της ισπανικής Repsol, της νοτιοκορεάτικης Dana Petroleum, της Spectrum από τη Σαουδική Αραβία, της βουλγαρικής Bulgartransgas, της σερβικής NIS και της αλβανικής Stream Oil.


Είναι η πρώτη φορά που πετρελαϊκό συνέδριο στην Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο έντονη παρουσία ξένων εταιρειών του κλάδου, ενώ στην Αθήνα προγραμματίζεται να γίνει στις 5-7 Νοεμβρίου και το συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον πετρελαϊκό κλάδο.


Η επεξεργασία των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες της PGS αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ με βάση την ερμηνεία τους, που θα γίνει ώς τον ερχόμενο Μάρτιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη χάραξη οικοπέδων τα οποία μέσω της προκήρυξης γύρου παραχωρήσεων θα βγουν προς έρευνα μέσα στο 2014.

 ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου