Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΗ: Βαθαίνει το Συνδικαλιστικό Ρήγμα - Διεκδικεί Εκπροσώπηση ο «Σπάρτακος​»


Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμισή της στην πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ, έκανε το σωματείο Σπάρτακος, στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία και κυρίως στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Μετά την προσφυγή της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως το "αντιπροσωπευτικό σωματείο", προκειμένου να διαπραγματεύεται συλλογικές συμβάσεις, η διοίκησή του με επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ζητά να συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης.
Όπως εξήγησε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, ο ορισμός εκπρόσωπου της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο όργανο (Συμβούλιο Διεύθυνσης) είναι παράνομος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των νομικών συμβούλων του Σωματείου, μετά την παραίτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στις 29 Ιουλίου, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του εκπρόσωπου της ΓΕΝΟΠ στο δ.σ. της ΔΕΗ, η Ομοσπονδία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συνεδρίαση και δεν έχει λάβει καμία απόφαση για κανένα θέμα, ούτε καν για τη συγκρότησή της σε Σώμα. Ως εκ τούτου ο ορισμός εκπροσώπου της ΓΕΝΟΠ δεν φέρει την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου, και είναι παράτυπος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εγγενής αδυναμία συγκρότησης της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΕΝΟΠ.
Σε ό,τι αφορά στην προσφυγή του Σπάρτακου στην επιτροπή του Άρθρου 15 του Νόμου 1264/82 (προκειμένου να χαρακτηριστεί ως αντιπροσωπευτική οργάνωση), αυτή εκδικάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Εν όψει έκδοσης της απόφασης από την επιτροπή (σε αυτή συμμετέχουν Δικαστικός λειτουργός, εκπρόσωπος του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ), ο Σπάρτακος καλεί τη διοίκηση της να αναστείλει την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τη συμμετοχή του εκπροσώπου των εργαζόμενων σε όργανα όπως το Συμβούλιο Διεύθυνσης.
Σημειώνεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ διέρχεται εδώ και δύο χρόνια σοβαρή κρίση, μετά από την αποκάλυψη σοβαρών ατασθαλιών στη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων που διέθετε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, εφαρμόζοντας συλλογικές συμβάσεις κλπ. Ήδη αυτή τη στιγμή η ΓΕΝΟΠ εμφανίζει εικόνα διάλυσης με αδυναμία συγκρότησης προεδρείου και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς πάρα πολλά σωματεία αρνούνται να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επιπλέον η κρίση επεκτάθηκε και σε μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως της Ένωσης Τεχνικών (ΕΤΕ ΔΕΗ), ενώ μετά και το νομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ σε μητρική και θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το σωματείο Σπάρτακος το οποίο εκπροσωπούσε αρχικά εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της Πτολεμαΐδας, περιέλαβε εργαζόμενους στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που είναι διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι διεκδικεί σήμερα τον χαρακτηρισμό του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου της ΔΕΗ, ως μητρικής εταιρείας.
(από www.euro2day.gr, 25/09/2013) 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου