Τα υψηλότερα έσοδα από την πώληση αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα καθαρά κέρδη του ρωσικού κρατικού κολοσσού OAO Gazprom κατά 5% το α' τρίμηνο σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 380 δισ. ρούβλια (11,4 δισ. δολάρια) έναντι 361 δισ. ρουβλίωνν πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 19% στα 1,46 τρισ. ρούβλια από 1,23 τρισ. ρούβλια το 2102
Οι πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη, την πιο προσοδοφόρα αγορά της Gazprom, σημείωσαν άνοδο 6% στα 45,3 δισ. κυβικά μέτρα. Αντίθετα, στη Ρωσία οι πωλήσεις αερίου υποχώρησαν 9% στα 90,3 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Gazprom ενέγραψε έσοδα 73,4 δισ. ρουβλίων από προηγούμενες προβλέψεις, αναφορικά με τις αναδρομικές προσαρμογές των τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Με “καπέλο” το φυσικό αέριο στους Έλληνες
Σημειώνεται, πάντως, ότι, μετά τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική Gazprom στοιχεία για το ύψος των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, (αύξηση 36% στα 12,9 δισ. κ.μ), το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της εταιρείας κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα του κόστους. Σύμφωνα λοιπόν με το στέλεχος της Gazprom, η μέση τιμή του φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Η εταιρεία αναμένει, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη να μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα.
Στη χώρα μας, ωστόσο, το μέσο κόστος στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούσε οριακά τα 500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ συγκεκριμένα χθες ο μέσος όρος διαμορφωνόταν στα 499,6 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
Άρα το "καπέλο" που πληρώνουμε συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ξεπερνά τα 120 δολάρια, εάν επαληθευτεί η μείωση της μέσης τιμής πώλησης στα 380 δολάρια.
Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως ζητούμενο της διαπραγμάτευσης την τροποποίηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που ευθύνεται για το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ:.newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου