Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αφρική πεινασμένη εξαιτίας των βιοκαυσίμων


Χιλιάδες άνθρωποι μιας εκ των φτωχότερων αφρικανικών χωρών οδηγούνται στην πείνα εξαιτίας την αρπαγής της γης από εταιρία βιοκαυσίμων χρηματοδοτούμενη από το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης.
Η ActionAid κατηγορεί την ελβετική εταιρία Addax Bioenergy ότι απειλεί τις ζωές των τοπικών κοινωνιών της Σιέρα Λεόνε, όπου λειτουργεί μια τεράστια φάρμα ζαχαρότευτλων. Η εταιρία, που θα ξεκινήσει άμεσα την εμπορία βιοκαυσίμων από την Αφρική στην Ευρώπη, έλαβε μέσα στο 2012-2013 150 εκατομμύρια δολάρια από σχετικό πρόγραμμα του βρετανικού Υπουργείου.

Η δραστηριότητα της Addax ξεκίνησε το 2008 με την εταιρία να νοικιάζει στην βόρεια πλευρά της Σιέρα Λεόνε 57.000 εκτάρια γης για 50 χρόνια. Το πρόγραμμα θα παράγει 85 εκατομμύρια λίτρα αιθανόλης κάθε χρόνο – η ποσότητα αυτή είναι ικανή να καλύψει το 12% των βρετανικών αναγκών.

Το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί ως το υπόδειγμα επένδυσης με περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη. Αλλά κατόπιν των επισκέψεών της στο σημείο, η ActionAid εκτιμά ότι η εταιρία βιοκαυσίμων απειλεί το βιοτικό επίπεδο 13.000 κατοίκων σε 60 χωριά. Το 99% των κατοίκων που ερωτήθηκε σχετικά από την οργάνωση δήλωσε ότι είδε την παραγωγή τροφής να μειώνεται σημαντικά και το 90% αυτών θεωρεί υπαίτια την Addax. Το 85% των κατοίκων δηλώνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επαρκώς για τα συν και τα πλην της επένδυσης, ενώ το 75% δεν είδε ποτέ τα συμφωνητικά ενοικίασης της γης.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, η Addax λαμβάνει επιχορήγηση από πολλές επενδυτικές τράπεζες και κυβερνητικά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία και το Ταμείο Επείγουσας Ανάπτυξης της Αφρικής, που χρηματοδοτείται ικανοποιητικά από το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης.

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το Υπουργείο, που στοχεύει στην μείωση της φτώχειας παγκοσμίως, χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής εξωθώντας τον λαό στην πείνα», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Τιμ Ράις, υπεύθυνος για θέματα βιοκαυσίμων της ActionAid.

Η Φιόνα Χολ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Βιομηχανία, την Έρευνα, την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, σχολίασε ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν να εξετάσει το θέμα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε επίσης ότι οι καταγγελίες της ActionAid θα ελεγχθούν. «Το αφρικανικό Ταμείο παίρνει μόνο του τις αποφάσεις του μόνο του για τις επενδύσεις που χρηματοδοτεί. Καθώς εμείς χρηματοδοτούμε αυτούς θα τους ζητήσουμε να ελέγξουν άμεσα το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις και από την εταιρία».

Η Addax σχολίασε ότι το πρόγραμμα «προωθήθηκε και από τις αρχές τις Σιέρα Λεόνε ως υποδειγματικό. Την ίδια γνώμη εξέφρασαν και διεθνείς οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου