Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Λουκέτο» σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ χωρίς αποζημιώσεις ζητά η τρόικα


UPDATE) Το άμεσο κλείσιμο των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους ζητά η τρόικα, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών.
Με το νέο αυτό δεδομένο, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επί του θέματος.
Την αποκάλυψη για την αρνητική εξέλιξη με την τρόικα έκανε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.
«Στείλαμε περασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε "πράσινο φως" ο Αντώνας Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε πως την περασμένη Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών.
«Ανέβαλαν την απάντηση λέγοντας ότι θέλουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση. Χθες λάβαμε email αναφερόμενο στις τρεις εταιρείες - ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - που απέρριπτε τις προτάσεις ως "μη ρεαλιστικές" και "μη βιώσιμες"».
Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Η τρόικα προκρίνει το μοντέλο της πτώχευσης. Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σε συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη».
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «τεχνοκρατική απάντηση» όπως είπε η Φώφη Γεννηματά ενώ η ίδια επιμένει στα πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης.
Διαφορετική η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ...
Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι διαφορετική σε σχέση με την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια απόρριψη του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:
Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με τις Βρυξέλλες να εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.
Το θέμα της εξυγίανσης των τριών εταιρειών, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, συζητήθηκε τη Δευτέρα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, με βάση το μοντέλο που είχε προτείνει το υπ. Οικονομικών, και τώρα εκκρεμεί το «ok» της Κομισιόν, το οποίο πάντως δεν είναι σίγουρο.
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης να πουληθεί η εταιρεία ως ενιαίο σύνολο φαίνεται πως δεν «περνά». Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στη δεύτερη εναλλακτική λύση, αυτήν της διενέργειας δύο διαφορετικών, αλλά παράλληλων διαγωνισμών. Έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αϊ-Γιάννη, και έναν για τα υπόλοιπα ορυχεία, παρέχοντας την δυνατότητα στον επενδυτή που θα κερδίσει τον πρώτο, να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο.
Σύμφωνα, ωστόσο με πληροφορίες, ακόμη και σε αυτή την πρόταση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (υπό τον Χ. Αλμούνια) διστάζει να δώσει την έγκρισή της. Και στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν και πάλι τα προ ενός έτους σενάρια για «σπάσιμο» της ΛΑΡΚΟ στα δύο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό θα οδηγήσει σε πώληση ξεχωριστά του εργοστασίου από τα ορυχεία, χωρίς παροχή προτιμησιακού δικαιώματος (δηλαδή ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον 1ο διαγωνισμό, δεν θα μπορεί να πλειοδοτήσει και στον 2ο).
Ε.Ε.: Χωρίς δυνατότητα εξαγωγών τα ΕΑΣ
Εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των δύο αμυντικών βιομηχανιών, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Το υπ. Οικονομικών έχει προτείνει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ και διάσπαση στα δύο των ΕΑΣ. Ειδικά για τα τελευταία, η πρόταση του υπουργείου είναι να "σπάσουν" σε αμυντικό και πολιτικό κομμάτι, να διατηρηθεί μόνο το πρώτο, με παράλληλες απολύσεις 500 περίπου εργαζόμενων και κλείσιμο εργοστασίων. Η Κομισιόν συμφωνεί με την εκκαθάριση των ΕΑΣ, θεωρεί ωστόσο ότι εφόσον το κομμάτι που θα παραμείνει θα χρησιμοποιείται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, αυτοί πρέπει να καλύπτουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες, και να μην υπάρχουν εξαγωγικές δυνατότητες.
Το επιχείρημά της -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι ότι το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε αμυντικές βιομηχανίες κρατών - μελών που εξάγουν πολεμικό υλικό. Αντίθετα, οι κρατικές ενισχύσεις επιτρέπεται να δίνονται όταν το υλικό αυτό προορίζεται αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά. Η στάση της Κομισιόν έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική πρόταση, όπου υπάρχει ειδική μνεία για τη δυνατότητα των ΕΑΣ να συνεχίσουν τις εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τριών ζημιογόνων επιχειρήσεων δεν θα αργήσει να κλείσει, και σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, στις 16-17 Σεπτεμβρίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου