Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πετρελαιοειδή:Ζητούν κατάργηση προκαταβολής φόρου


Βραχνάς έχει γίνει για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, η προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το ύψος της αντιστοιχεί έως και στο 100% της αξίας των προϊόντων που αγοράζονται από τα διυλιστήρια, ενώ το υψηλό κόστος του δανεισμού με τα σημερινά επιτόκια, μετακυλίεται και επιβαρύνει τον καταναλωτή. 

Αυτό τονίζουν στο Euro2day.gr ως αίτημα παράγοντες του κλάδου, προτείνοντας να ισχύσει στην καταβολή του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ό,τι ισχύει και για άλλα προϊόντα που επιβαρύνονται με ειδικούς φόρους. 

Για τον επιπλέον λόγο ότι το μεν Δημόσιο δεν πρόκειται να απολέσει έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ελάφρυνση και στις τιμές καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ίδιους, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί η φετινή εμπειρία από την εξίσωση των ειδικών φόρων στο κίνησης και στο θέρμανσης. 

Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν να περιοριστεί σημαντικά το λαθρεμπόριο και η παράνομη χρήση του θέρμανσης που ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός του μέτρου, για το οποίο ας σημειωθεί, υπήρχε δέσμευση έναντι των δανειστών. 

Ταυτόχρονα όμως λόγω πλημμελούς σχεδιασμού του μηχανισμού επιστροφής του φόρου σε δικαιούχους, πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, κυρίως από τις αδύναμες εισοδηματικές ομάδες δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, ενώ προκλήθηκαν και περιβαλλοντικά προβλήματα από την χρήση ακατάλληλων και επικίνδυνων στερεών καυσίμων και ξυλείας.

Πάντως από τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα στοιχεία καταναλώσεων, για τους πρώτους μήνες του 2013 προκύπτει αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης της τάξης του 10%, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η πτώση της κατανάλωσης σε όλα τα άλλα είδη καυσίμων. 

Η ανοδική τάση για το κίνησης φάνηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά και τείνει να σταθεροποιηθεί για όλο το έτος. Οι εταιρείες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι γενικότερη ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το φετινό καλοκαίρι, ιδίως εφ΄όσον επαληθευτούν οι προβλέψεις γα μεγάλη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. 

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του κλάδου της εμπορίας εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος από το φθινόπωρο. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κλάδος της εμπορίας συνεχίζει να ταλανίζεται και να υφίσταται τις επιπτώσεις στρεβλώσεων, όπως το λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, οι ελλιπείς έλεγχοι στη διακίνηση και διάθεση καυσίμων, θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων ήδη θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία οι κανονιστικές πράξεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα. 
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου