Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων


Μόλις το 25% των εργοδοτών οφείλει να καταβάλλει το επίδομα γάμου που προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του ΣΕΒ, δημιουργώντας εργαζομένους πολλαπλών «ταχυτήτων».

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη της μετενέργειας 44 κλαδικών συμβάσεων. Οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων αναμένεται να μειωθούν έως και 40% λόγω της κατάργησης σειράς επιδομάτων. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια τη συμπίεση των μισθολογικών απολαβών του 80% των εργαζομένων στα όρια της ΕΓΣΕΕ μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.

Η άρνηση του ΣΕΒ, για πρώτη φορά στην ιστορία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να υπογράψει νέα ΕΓΣΣΕ, αλλά και ο μνημονιακός νόμος 4093 που προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή, σε όλες τις επιχειρήσεις, των θεσμικών όρων των ΕΓΣΣΕ, σε αντίθεση με τους μισθολογικούς (όπως είναι το επίδομα γάμου), οι οποίοι θα ισχύουν μόνο για εργαζομένους σε επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη Σύμβαση, διασφαλίζουν τη λήψη του επιδόματος γάμου μόλις σε 400.000 εργαζομένους!

Ουσιαστικά, η ΕΓΣΣΕ καλύπτει πλέον τους ανειδίκευτους υπαλλήλους που δουλεύουν για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Ο μισθός τους είναι ο νομοθετημένος από το κράτος, δηλαδή τα 586 ευρώ, με τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας μόνο.

Εργατολόγοι αναφέρουν στην «Εξπρές» ότι ήδη μεγάλες βιομηχανίες δεν ακολουθούν την προφορική δέσμευση του ΣΕΒ να διατηρηθεί το 10%, ανακοινώνοντας την κατάργηση του επιδόματος γάμου αλλά και των επιπλέον επιδομάτων που χορηγούνταν μέσω κλαδικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με νομικούς, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποχωρήσει από την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΕΤΕ (όσες αποχωρήσουν εκ των υστέρων δεν θα δεσμεύονται από την επόμενη Σύμβαση που θα υπογραφεί μετά την έξοδό τους) μπορούν να προχωρήσουν σε διακοπή της καταβολής του επιδόματος γάμου.

Ακόμη, επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ που δεν θα «πειθαρχήσουν» στην απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου για συνέχιση καταβολής του επιδόματος. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο απασχολούνται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι! 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου