Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πιέζεται ο Κλάδος των Πετρελαιοειδών το 2013, Λένε οι Δύο Εισηγμένες


Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι δύο εισηγμένες Ελινόϊλ και Revoil τις προοπτικές του κλάδου πετρελαιοειδών για το τρέχον έτος. Μια εικόνα, μάλιστα, δίνουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Revoil για το πρώτο τρίμηνο, οπότε ο φερώνυμος όμιλος εμφανίζει ζημίες, έναντι κερδών του αντίστοιχου διαστήματος του 2012.
Η Ελινόϊλ εκτιμά ότι η μείωση των πωλήσεων καυσίμων θα συνεχισθεί και το τρέχον έτος, ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και στα λιπαντικά. Αντίθετα, προβλέπει ότι αύξηση θα παρουσιάσει η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, που θα προέλθει από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, όπως και των στερεών καυσίμων, λόγω της προσθήκης ενός νέου προϊόντος, του flexicoke. Θετικές διαφαίνονται και οι προοπτικές για τα λιπαντικά πλοίων.
Συνεχίζεται και το 2013 η πτωτική πορεία του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών συμφωνεί και η Revoil, η οποία επισημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους τόσο των εταιριών εμπορίας, όσο και των πρατηριούχων έχουν συμπιεσθεί δραματικά. «Οι εταιρίες εμπορίας δίνουν καθημερινά αγώνα, προσαρμόζοντας το επιχειρησιακό μοντέλο τους σε ένα περιβάλλον μειωμένων πωλήσεων, χαμηλής ρευστότητας και έντονου ανταγωνισμού», τονίζει η εταιρία.
Η Ελινόϊλ είδε τις πωλήσεις της το 2012 να μειώνονται κατά 11%, με τις βενζίνες να σημειώνουν πτώση 4%, το πετρέλαιο θέρμανσης 27% και το μαζούτ 20%. Μόνον το πετρέλαιο κίνησης παρουσίασε αύξηση, αλλά περιορισμένου εύρους, μόλις 2%. Η μείωση των πωλήσεων της εταιρίας, όπως αναφέρει, ήταν μικρότερη από τη μείωση της αγοράς κατά το 2012, την οποία εκτιμά στο 13%.
Ο κύκλος εργασιών της Ελινόϊλ διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα πέρυσι, στα 786,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 1,7%. Ωστόσο, εμφανίζει ζημίες 772.000 ευρώ, έναντι κερδών 214.000 ευρώ το 2011.
Σημαντική μείωση που αγγίζει σχεδόν το 30% καταγράφει στον κύκλο εργασιών της στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος της Revoil. Από 275,2 εκατ. ευρώ που πέτυχε στο αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012, έκλεισε τώρα
στα 194,9 εκατ. ευρώ. Η πώληση βενζινών και του πετρελαίου κίνησης παρουσιάζουν πτώση κατά 9,11%, ενώ κάθετη πτώση 65% καταγράφεται στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Την εξέλιξη αυτή η εισηγμένη την αποδίδει στις υψηλές τιμές του προϊόντος λόγω της εξίσωσης του φόρου, στις υψηλές θερμοκρασίες φέτος το χειμώνα και στην άνοδο των εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων έκλιεσαν με ζημίες 1,28 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 781.000 το 2012. Ειδικότερα, η μητρική εταιρία εμφανίζει ζημίες 887.000 ευρώ, έναντι κερδών 774.000 ευρώ του 2012.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου