Άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στα όρια των εργατοτεχνιτών ζητεί η τρόικα και ήδη η κυβέρνηση αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι επερχόμενες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.
Όπως γράφει η εφημερίδα αυτό που εξετάζεται είναι να αναζητηθούν σημεία αλλαγών στο νόμο, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που αλλάζουν αντικείμενο, περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, κάνουν συγχωνεύσεις κοκ να λύνουν τις διαφορές τους με το προσωπικό χωρίς τις απαγορεύσεις που προβλέπει ο νόμος 1387/83 ως προς τη διαδικασία έγκρισης των απολύσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς να θεωρούνται ομαδικές...
Στο τραπέζι υπάρχουν δύο επιλογές: Πρώτον, να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων. Πχ το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα, να διπλασιαστεί στο 10% και πάνω από 50 άτομα για "ειδικές περιπτώσεις".
Δεύτερον, να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο ,και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού ανάλογα με σχέδιο που υποβάλλει η κάθε επιχείρηση.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα όρια των απολύσεων θα αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, όπως και των τραπεζών.
Κάτι που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για μαζικές εξόδους εργαζομένων στις τράπεζες λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στις ΔΕΚΟ, που παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Τα όρια πέρα από τα οποία σήμερα οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:
*Μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι ως εκατόν πενήντα εργαζόμενους
*Ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους. Πάνω από τα όρια αυτά οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να τις εγκρίνει το υπ. Εργασίας.
Εν τω μεταξύ η τρόικα εμφανίζεται να "πρεσάρει" για αλλαγές και για περαιτέρω ψαλίδισμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλιστα στα επίπεδα των εργατοτεχνιτών, σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει "ξεχασμένη" μέσα στο αγγλικό κείμενο του πρώτου μνημονίου!
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου