Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μαζικές διαγραφές δεδομένων από τους υπολογιστές της Τρ. Κύπρου




«Φτερά» έκαναν σημαντικά στοιχεία για τις συναλλαγές και τις αγορές ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ερευνητές της επιτροπής που συστήθηκε στη Λευκωσία για να ρίξει φως στα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου αγόρασε ελληνικά ομόλογα, τα οποία την οδήγησαν σε ζημίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ και για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα ακριβή στοιχεία, καθώς όπως έδειξαν οι έρευνες των τελευταίων ημερών, διαγράφηκαν από τους υπολογιστές της τράπεζας και τον σκληρό δίσκο με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι πλέον αδύνατη η ανάκτησή τους.

Κι αυτό ενώ οι καταθέτες της τράπεζας με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ αντιμετωπίζουν πλέον απώλειες γύρω στο 60% από το κούρεμα που αποφάσισε η τρόικα, προκειμένου να χορηγήσει στην Κύπρο το δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της οικονομίας της από την χρεοκοπία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη διαγραφής είναι κυρίως πρόσφατα και αφορούν τις συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου και τις αγορές ομολόγων κατά την τριετία 2007-2010. 

Η εταιρεία οικονομικών συμβούλων «Αλβαρεζ και Μάρσαλ» που εξέτασε τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα της διαγραφής διαπίστωσε μαζική καταστροφή δεδομένων και στοιχείων και σύντομα θα εξετάσει για να τα αντιπαραβάλει και τα στοιχεία στη Λαϊκή Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Κύπρου, η οποία συγχωνεύτηκε από την πρώτη.

«Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα καλύψει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τη Λαϊκή και την επέκταση της εκτός Κύπρου» δήλωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που παρακολουθεί την πορεία των ερευνών.

Πέραν των ζημιών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, η εταιρεία συμβούλων που συνέταξε αναφορά για την Τράπεζα Κύπρου διαπίστωσε μεγάλες απώλειες και ζημίες και από τραπεζικές «κινήσεις» στη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Τα ευρήματά τους δόθηκαν ήδη στον γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και θα μεταβιβαστούν στην κυπριακή Βουλή. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου