Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τρόικα: Ισως χρειασθεί να κουρέψετε καταθέσεις Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. «Δική σας η επιλογή...»

Τρόικα: Ισως χρειασθεί να κουρέψετε καταθέσεις
Σαφής και χωρίς περιστροφές είναι η θέση της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών: Τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δεδομένα και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όπερ σημαίνει πως η ελληνικη κυβέρνηση μπορεί να πράξει ό,τι επιθυμεί με τη συγχώνευση, αρκεί να μην αυξήσει το χρέος και να μη δεσμεύσει κεφάλαια που προορίζονται για άλλους κλάδους.

Το πλαίσιο που θέτει η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει οποιοδήποτε σχεδιασμό, αρκεί να μη χρειασθεί να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος.


Όπως αποκάλυψε στο Sofokleousin.gr αξωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν προχωρήσει η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και χρειασθούν σε δεύτερη φάση πρόσθετα κεφάλαια που δεν βρεθούν από ιδιώτες και τις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να εφαρμόσει το δοκιμασθέν στην Κύπρο μοντέλο διάσωσης τραπεζών:  Θα υποχρεωθεί να "κουρέψει" καταθέσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες θεωρούν αυτό το θέμα "ταμπού" και δεν το συζητούν ούτε ως  έσχατη λύση, αν και στην πραγματικότητα το κούρεμα θα ήταν ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές.


 Προς το παρόν πάντως ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank θα δημιουργούσε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και ποιού μεγέθους.


Σταθμίζοντας λοιπόν τα  δεδομένα και μη γνωρίζοντας αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας θα είναι πλήρως καλυμμένες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται  σε σιωπηρή υπαναχώρηση.


Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου  της τρόικας,  που διήρκεσε δυομιση ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.  Εξετάσθηκαν  όλες οι πτυχές του ζητήματος,  συμφωνία δεν υπήρξε και το Σάββατο θα γίνει νέα συνάντηση.


Ολα δείχνουν ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι στην κορυφή της ατζέντας και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή. 

ΠΗΓΗ:.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου