Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ



Νέες ανατροπές έρχονται στο εφάπαξ 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων που ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα γίνει ο υπολογισμός του βοηθήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Το μόνο... δεδομένο είναι πως θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» στο βοήθημα, καθώς με βάση το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ -που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες και επρόκειτο να ισχύσει το 2014- δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Για τον σκοπό αυτόν θα γίνει την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Ταμεία Πρόνοιας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν δύο ταχύτητες στο καταβαλλόμενο εφάπαξ. Συγκεκριμένα:

-Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα που είναι ακόμα σε ισχύ.
-Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα (που θα σχεδιαστεί εκ νέου). -Η δημιουργία «ατομικών μερίδων» είναι εφικτή μόνο για τις ημέρες ασφάλισης μετά το 2001 (κάτι που ισχύει και στα επικουρικά ταμεία).

Σημειώνεται πως το «καυτό» αυτό θέμα είχε συζητηθεί πριν από 10 ημέρες σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Κουτρουμάνης είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά ο νέος τρόπος υπολογισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντικές αδικίες.

Ουσιαστικά είναι εμφανές πως ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» του μαθηματικού τύπου. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με ποιον τρόπο θα γίνει τελικά ο υπολογισμός του βοηθήματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει δηλαδή ένα ενιαίο μοντέλο για το σύνολο των ασφαλισμένων, με στόχο τη σύνδεση των εισφορών και των παροχών.

Πάντως, το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται άμεσα και από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτουν ελλείμματα, θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις στο χορηγούμενο ποσό.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι ασφαλιστικοί φορείς πρόνοιας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει αυξημένη έξοδος στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τα εφάπαξ, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται τα έσοδα από τις εισφορές τόσο λόγω της «φυγής» των εργαζομένων όσο και λόγω της αυστηρής πολιτικής στο θέμα των προσλήψεων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου