Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"Σύντροφοι" αρμενίζετε στραβά...



Ο  Χειμώνας που πέρασε  ήταν από τους πλέον δύσκολους των τελευταίων πολλών δεκαετιών και ας ήταν συγκριτικά ήπιος.

Πολλά βράδια ο ουρανός της Αθήνας έμοιαζε με  ουρανό τριτοκοσμικής πόλης, για την ακρίβεια με τον ουρανό πάνω από  φαβέλες όπου καίγεται ό,τι δει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω της αύξησης της φορολογίας σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων στέρησε από πολλά νοικοκυριά την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Οι ξυλέμποροι έκαναν χρυσές δουλειές  ενώ πολλοί ξέθαψαν παλιές ξυλόσομπες από τις αποθήκες. Άλλοι έκαιγαν παράγωγα ξυλείας εμποτισμένα με χημικά, δημιουργώντας τοξικό νέφος. Κάποιοι πέθαναν από το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν τα αυτοσχέδια μαγκάλια. Άλλοι λιάνιζαν τα περιαστικά δάση και τα δένδρα των αστικών αλσυλλίων.

Όλα αυτά για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και για να  εξασφαλίσει η κυβέρνηση περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα στον προϋπολογισμό από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης.

Εσοδα 40 εκατ. επιπλέον αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 4 ευρώ κατά κεφαλήν συμμετοχή του πληθυσμού της Ελλάδας, αν αυτός προσεγγίζει τα 11 εκατ. κατοίκους.

Για 4 ευρώ το κεφάλι ή 16 το τετραμελές νοικοκυριό σε ετήσια βάση πάγωσε η Βόρεια Ελλάδα και η Αθήνα μετεβλήθη σε θάλαμο αερίων.   Άνθρωποι καήκαν από πυρκαγιές και άλλοι απεβίωσαν από εισπνοές μονοξειδίου. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιβάρυνε το αναπνευστικό από τις αναθυμιάσεις χημικών που περιέχουν τα βερνίκια και τα χρώματα της ξυλείας και των παραγώγων της.

Η κυβέρνηση προϋπολόγιζε πως με την αύξηση του ειδικού φόρου θα εισέπραττε περί τα 500 εκατ. ευρώ περισσότερα προκειμένου να καλύψει κάποια μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και έτσι να καταφέρει να  συνεχίσει να πληρώνει τους αργόσχολους πελάτες της κομματοκρατίας στο δημόσιο που καταδυναστεύουν τον τόπο ως στρατός κατοχής.

Υπολόγιζε δηλαδή να υφαρπάξει, μεταξύ των άλλων που  αρπάζει, περί τα 50 ευρώ από  κάθε κάτοικο που αναπνέει σ’ αυτή τη χώρα και κατάφερε να αρπάξει περί τα 4 ευρώ. 

Αν συνεχίσουν  με τον ίδιο, σοβιετικής έμπνευσης και πρακτικής, τρόπο να κυνηγούν τον πλούτο πλήττοντας  τους φτωχούς, θα πρέπει του χρόνου να υπερδεκαπλασιάσουν το φόρο προκειμένου να συμπληρώσουν τα 500 εκατ. που είχαν αρχικώς ως  στόχο.

Είναι βέβαιο όμως πως αν το πράξουν, του χρόνου θα πετύχουν να συγκεντρώσουν από τον ειδικό φόρο ένα κλάσμα των φετινών εσόδων. Μόνο  κάποιος εμίρης στα ιδιωτικά του  νησιά  και κάποιοι όμοιοί του  θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για θέρμανση, οι υπόλοιποι ούτε για εντριβές.

Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Υγείας θα χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών παρενεργειών της καύσης ακατάλληλων υλικών. «Σύντροφοι» τα ίδια έκαναν και ο Τσαουσέσκου με το Μπρέζνιεφ και τα είδατε τα αποτελέσματα.

Αν τους έχει μείνει ελάχιστος κοινός νους  εκεί στην κυβέρνηση, του χρόνου θα μειώσουν στο μισό τον ειδικό φόρο και τον επόμενο θα τον μειώσουν πάλι στο μισό, εξισώνοντας προς τα κάτω τον φόρο κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Είναι βέβαιο πως θα αυξήσουν τα έσοδα από την εξάλειψη της λαθρεμπορίας, από την αυξημένη κατανάλωση  πετρελαίου αλλά κυρίως  και την ώθηση που θα δώσει στην οικονομική δραστηριότητα το φθηνότερο πετρέλαιο.

Αν έχουν περισσότερο κοινό νου θα μειώσουν τη φορολογία τόσο στην κατανάλωση, όσο στο εισόδημα, στα ακίνητα αλλά και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Τα μειωμένα έσοδα ας τα ισοσκελίσουν με δραστική μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Το δημόσιο χωρίς αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα έχει περιθώριο ένα - δυο χρόνια να απομυζά με φθίνουσα πορεία ό,τι έχει απομείνει στις τράπεζες από καταθέσεις και μετά θα καταρρεύσει παταγωδώς.

Η κυβέρνηση μοιάζει αιχμάλωτη της εκλογικής δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετεί πλήρως τις εξαγγελθείσες πολιτικές και πρακτικές του. Επαναλαμβάνει αυτό που συμβαίνει καθόλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης που το εκκρεμές της ιστορίας κινείται αριστερά. Η ΝΔ ξεκίνησε την μεταπολίτευση με εθνικοποιήσεις προκειμένου να ανακόψει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έκλεβε τα αιτήματα και συνθήματα της κομμουνιστικής αριστεράς προκειμένου να αθροίσει τα ποσοστά της στα δικά του. Στο τέλος φτάσαμε ένα 10% να διαμορφώνει το σύνολο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο δρόμος της εξόδου από τη χρεοκοπία περνάει από το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της κρατικής πολιτικής-συνδικαλιστικής-πελατειακής νομενκλατούρας  και της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Περνά από την μείωση των πόρων που δαπανά αντιπαραγωγικά το κράτος.

Η περίπτωση της αποτυχίας της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης να αυξήσει τα έσοδα αποτελεί άλλο ένα δείγμα του αδιεξόδου προς το οποίο συνεχίζουμε να κινούμαστε.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου