Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το πρώτο ταμείο ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης



Το δύσκολο έργο να υποκαταστήσουν το κράτος σε έναν τομέα που απέτυχε παταγωδώς, την κοινωνική ασφάλιση και δη, την επικουρική, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη εποχή, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ). Απέκτησε τον... έλεγχο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων  που από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό, επαγγελματικό ταμείο, μακριά από το... μακρύ χέρι του κράτους. Έχει βέβαια πρώτα, υποστεί ένα πραγματικά μεγάλο «κούρεμα» των αποθεματικών του, λόγω PSI, της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινά την νέα του πορεία με κούρεμα συντάξεων, για παλαιούς και νέους συνταξιούχους της τάξης του 35%.

Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να αναλάβει την διοίκηση ενός νέου επαγγελματικού ταμείου υποχρεωτικής ασφάλισης,  σε μια περίοδο που η διαχείριση αποθεματικών αποτελεί δυσεπίλυτο πάζλ ακόμη και για δυνατούς λύτες, ή να ενταχθεί στο Ενιαίο Επικουρικό των μισθωτών, που πνίγεται στα ελλείμματα πριν καλά καλά κλείσει χρόνο από τη σύστασή του. 

Το νέο ταμείο, πρώτο αλλά και πειραματικό, αφού λόγω ελλείψεων και παραλήψεων στον ιδρυτικό του νόμο, ισορροπεί μεταξύ επικουρικής –υποχρεωτικής και επαγγελματικής– και ιδιωτικής ασφάλισης, καλύπτει 17.000 ασφαλισμένους, 12.500 εργαζόμενους και 4.500 συνταξιούχους, οι οποίοι δέχθηκαν ήδη «κούρεμα» των συντάξεων κατά 35%. Όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στην περίπτωση που το ταμείο παρέμενε δημόσιο και εντασσόταν στο Ενιαίο Επικουρικό ταμείο των Μισθωτών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου