Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Συναδέλφισσες, οι
Στις 27/3/13 πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΣΕΕΠ στις εγκαταστάσεις των ΒΕΑ. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το technical ladder, οι άδειες εργασίας και τα οργανογράμματα. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, τις οποίες μάταια περιμέναμε να διαβάσουμε στην ανακοίνωση του Προεδρείου. Αντ’ αυτού διαβάσαμε πράγματα τα οποία δεν ήταν αυτά που συμφωνήθηκαν και αντί να ξεκαθαρίζουν, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
 Ας δούμε λοιπόν τα θέματα αναλυτικά μιας και την εισήγηση προς το Προεδρείο την έκανε η παράταξή μας καθώς δεν αποτελούσε επιθυμία του Προέδρου να συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο.
TECHNICAL LADDER : στο τελευταίο Δ.Σ. της εταιρείας εισηγήθηκε η Διοίκηση την πρόσληψη έξι (6) διπλωματούχων μηχανικών και ενός (1) χημικού μέσω του technical ladder. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, η εταιρεία όχι μόνο προχώρησε στις προσλήψεις αλλά και την τοποθέτησή τους σε ευνοϊκότερα εισαγωγικά κλιμάκια σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Η εταιρεία επικαλείται τη περιγραφή του στόχου του technical ladder για “αύξηση της ευελιξίας στην πρόσληψη εργαζομένου από την αγορά και την ένταξη του στην εταιρεία σε ευνοϊκότερο κλιμάκιο”. Ο Πρόεδρος αφού κατηγόρησε άπαντες ότι μόνο αυτός έχει διαβάσει το έντυπο μας ενημέρωσε ότι υπέγραψε το technical ladder για τους υπάρχοντες εργαζομένους και ότι η ερμηνεία που δίνει η εταιρεία είναι καθαρά δική της. Είναι λοιπόν διπλά επικίνδυνος γιατί θα ήταν τελείως διαφορετικό να μην είχε τουλάχιστον αντιληφθεί τι υπέγραφε. Εκείνος όμως με το γνωστό αυταρχικό του ύφος μας διαβεβαίωνε ότι ήξερε καλά τι έκανε.
Εμείς οφείλουμε καταρχήν να ζητήσουμε συγνώμη για τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ήταν ξεκάθαρο λάθος μας γιατί υπό το βάρος της υπογραφής της ΕΣΣΕ αφήσαμε εν λευκώ στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΠΣΕΕΠ να  χειριστούν το technical ladder. Όμως αυτές οι αντίθετες στο εσωτερικό κανονισμό μεθοδεύσεις, που παραβιάζουν την σύμβαση είναι ικανές να τινάξουν στο αέρα το συνδικάτο. Προτείνουμε λοιπόν να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις ώστε να δούμε αν διορθώνεται η τρέχουσα συμφωνία.
Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Τελικώς μάλλον είναι τεχνική του Προέδρου να συνάπτει συμφωνίες και να τις κρατά κρυφές όπως οι προϋπηρεσίες στο παρελθόν, Groupama,  τώρα το technical ladder και ποιος ξέρει τι άλλο, που όταν αναδειχθούν να λέει απλά είναι λάθος ερμηνεία από την εταιρεία!!!!
ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : είναι αδιανόητο το έντυπο των αδειών εργασίας να συνοδεύεται από οδηγίες συμπλήρωσης και αυτές να μην συνάδουν με το έντυπο. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά.
Πως προέκυψε η ανάγκη να υπογράφει ο χειριστής πεδίου την άδεια ;
Πόσες άδειες μπορεί να παρακολουθεί ;
Πόσες άδειες που θέλουν υποχρεωτική παρουσία χειριστή μπορούν να εκδίδονται;
Πως μπορούν οι χειριστές Α΄ στις ΒΕΕ να υπογράφουν τις άδειες από το control room;
Για ποιο λόγο ο χειριστής πεδίου πρέπει να μετράει τα αέρια όταν υπάρχει πυροσβέστης;
Τι θα γίνει στο shut down;
Είναι αποδεκτό από τον οποιονδήποτε έχει διαβάσει την διαδικασία συμπλήρωσης των αδειών ότι υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία καθώς και άλλων που χρήζουν πολλαπλών ερμηνειών. Όπως επίσης είναι απαράδεκτη η δήθεν συμφωνία του Προεδρείου με την εταιρεία ότι θα βάζει ο εγκρίνων  το όνομα του χειριστή χωρίς την υπογραφή του, πράγμα που σημαίνει είτε ότι το έχει υπογράψει – άρα τι συζητάμε – είτε ότι δεν συμπληρώνεται σωστά το έντυπο της αδείας και είναι άκυρη η άδεια. Βέβαια είναι αστεία δικαιολογία ότι δεν πετάμε τα έντυπα αδείας γιατί έχουμε τυπώσει πολλά και είναι μεγάλο το κόστος.
Όπως αστεία φαντάζει η επιχειρηματολογία του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ότι στις ΒΕΘ μετράμε και χειριστές Α’ τα αέρια για να είμαστε σίγουροι.
Το πιο σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί αν και για εμάς είναι ξεκάθαρο όπως προέκυψε από τοποθετήσεις στο Δ.Σ. και συζητήσεις με αρμόδιους εργαζόμενους, αν το Προεδρείο έχει συμφωνήσει όλα τα παραπάνω. Αν τελικά έχει γίνει κάτι τέτοιο για ακόμη μια φορά να έχουμε συμφωνήσει για κάτι που αφορά άμεσα τους εργαζομένους και ερχόμαστε εκ των υστέρων να ρωτήσουμε την γνώμη τους. Ελπίζουμε να μην είναι πάλι αργά.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ :  είναι η πολλοστή φορά που θέτουμε αυτό το θέμα και δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Γνωρίζουμε ότι τα οργανογράμματα είναι δυναμικά και συνεχώς εξελίσσονται αλλά προς ποια κατεύθυνση όμως; Με την απάθεια και την ανοχή του  Προεδρείου διογκώθηκε και πήρε τις διαστάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Και ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη στις ΒΕΕ, στα ΒΕΑ ο εργοδηγός – βοηθός επόπτη παγιώθηκε, ο μονωτής εξακολουθεί να ελέγχει κουζινέτα, οι πρωινοί οργανάδες – ηλεκτρολόγοι – μηχανικοί να εργάζονται σε πρόγραμμα βάρδιας, οι αρχιφύλακες να αρχίζουν να εκλείπουν, στις ΒΕΘ το μηχανολογικό κοντεύει να ονομαστεί “εργολαβικό” στις μονάδες τα 12ωρα λόγω έλλειψης χειριστών συνεχίζονται και ο Πρόεδρός μας θυμώνει ότι φέρνουμε την καταστροφή χωρίς λόγο !!!!! και καταγγέλλει συναδέλφους ότι ευθύνονται για όλα τα παραπάνω. Εκείνοι που κατάλαβαν πόσο στείρες και φρούδες αποδείχθηκαν οι πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις για επιπλέον άτομο είναι το προσωπικό της απόσταξης –κενού στις ΒΕΕ. Αλλά μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται ……..
Εν τω μεταξύ οι αποχωρήσεις – παραμονές καλά κρατούν. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στο Διοικητικό Απολογισμό που με αξιοζήλευτο τρόπο υπερψήφισε σημαντική μερίδα των συναδέλφων, αναφέρεται ότι στα “επιτεύγματα” του Προεδρείου είναι και η συμφωνία για το οργανογράμματα. Επομένως για μια ακόμη φορά συμφωνήσαμε με την Εταιρεία και τώρα θα πρέπει να συζητήσουμε, να διορθώσουμε αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ κατέθεσε πρόταση στο Δ.Σ. για την δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τα θέματα των αδειών εργασίας καθώς και των οργανογραμμάτων. Συμπληρώθηκε από το Προεδρείο η διαπαραταξιακή αυτή επιτροπή μετά τον κύκλο μόρφωσης από τους εργαζόμενους να έρθει σε επαφή με την Διοίκηση για τα παραπάνω θέματα.
Τονίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι και προτάσεις έχουμε και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε συνδικαλιστικές δράσεις εμείς θα είμαστε αυτοί που θα τις προκαλέσουμε και ας ακολουθήσει όποιος αντέχει.
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

                                                                                                                    ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου