Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

OpenEurope: “Μπορεί ένα κράτος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση? Η απάντηση δεν είναι Όχι.”


Jose-Manuel-Barroso-001
Μπορεί ο Μπαρόζο να απειλούσε την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει έξοδος από το ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ, αλλά η βρετανική δεξαμενή σκέψης openeurope τη μέρα του κρίσιμου eurogroup για την Κύπρο δημοσίευσε ένα άρθρο στο blog της με τίτλο: “Μπορεί να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ?“.
Όπως αναφέρει το άρθρο οι συνθήκες που αφορούν στο ευρώ δεν έχουν απολύτως καμία πρόβλεψη εξόδου από αυτό, ενώ η Κομισιόν μετά από κάποια νομική επεξεργασία των συνθηκών επικαλέστηκε το 2011, για την περίπτωση της Ελλάδας, το άρθρο 50 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ (TEU), όπου δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο κράτος μέλος να αποχωρήσει από αυτή. Παρόλα αυτά η νομική ομάδα του openeurope θεωρεί ότι η επίκληση αυτού του σεναρίου ήταν σκόπιμος εκφοβισμός αφού υπάρχει και το άρθρο 352 (TFEU), ονομαζόμενο και ως “άρθρο της ευελιξίας”, το οποίο επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Κομισιόν και συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αποφασίσει ομόφωνα νέα μέτρα που δεν περιγράφονται με σαφή και καθορισμένο τρόπο στις συνθήκες.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα με ομόφωνη απόφασή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 αρχηγών κρατών να δώσουν τη δυνατότητα σε ένα κράτος, λόγω κάποιων εξαιρετικών συνθηκών που συντρέχουν, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει στην ΕΕ.
Βέβαια, όπως προτείνει και το άρθρο, το καλύτερο θα ήταν να τροποποιηθούν οι συνθήκες που αφορούν στο ευρώ, ώστε να υπάρχει καθορισμένος και σαφής τρόπος μετάβασης.
Το άρθρο βρίσκεται εδώ, στα αγγλικά.

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα με την κατανομή των κρατών στις διάφορες ευρωπαϊκές δομές. 
Cyprus_in_the_European_community
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου