Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε τρία χρόνια




Στις δέκα θα φτάσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις τα επόμενα τρία χρόνια στα έξι τεμάχια («2», «3», «9», «10», «11», «12») της κυπριακής ΑΟΖ με βάση τα ισάριθμα συμβόλαια που έχει υπογράψει το Υπουργείο Εμπορίου με τις έξι εταιρείες και κοινοπραξίες που θα τα εκμεταλλευθούν.
Τα τελευταία δύο συμβόλαια για τα τεμάχια «10» και «11» υπογράφτηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη και τον αντιπρόεδρο της Total Μέσης Ανατολής, Αρνό Μπροϊάκ.
«Εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα κι αν ληφθεί υπόψη και το τεμάχιο "12" τότε στις συμμαχίες αυτές προστίθενται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», υπέδειξε αμέσως μετά τις υποφραφές ο Νεοκλής Συλικιώτης.
Από την πλευρά του ο Αρνό Μπροϊάκ ανέφερε ότι η Total θα προχωρήσει με δισδιάστατες σεισμογραφικές μελέτες για το «10» και σε τρισδιάστατες μελέτες για «11». Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι, όπως έγγραψε χθες ο «Φ», θα προχωρήσει πρώτα για γεώτρηση στο τεμάχιο «11» και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για πετρέλαιο.
«Η Total σκοπεύει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί πιο από τα δύο θα έχει προτεραιότητα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια για τα δύο τεμάχια», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του γαλλικού κολοσσού.
Να σημειωθεί ότι υπεύθυνος της Total στη Κύπρο αναλαμβάνει ο Πιέρ Ολινγκέρ, μετά από θητεία σε σημαντικές θέσεις της εταιρείας σε Αφγανιστάν και Ιράν. 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται αρμοδίως, το πριμ υπογραφής και για τα δύο τεμάχια ανέρχεται τελικά σε €24 εκατ., κάτι που δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν ανέβασαν αισθητά το προσφερόμενο ποσό αυτό στις τελικές διαπραγματεύσεις.
(Φιλελεύθερος) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου