Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

25 χρόνια παράταση για την εκμετάλλευση και ανάπτυξη του Πρίνου




Στη Βουλή για κύρωση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διάταξη με την οποία εναρμονίζεται η παλιά σύμβαση παραχώρησης του Πρίνου, με την καινούργια νομοθεσία για τα πετρέλαια. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι παρατείνονται για μια 25ετία οι άδειες εκμετάλλευσης που έχει η Energean Oil για το κοίτασμα του Πρίνου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η εταιρεία το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ενώ η εναρμόνιση εκκρεμεί πάνω από ένα χρόνο (και έχει αναγγελθεί με Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ από το Νομέμβριο) και μετά τις πρόσφατες παλινωδίες για το φορολογικό καθεστώς τις οποίες αποκάλυψε το energypress, φαίνεται ότι υπήρξε θετική εξέλιξη στην υπόθεση. Για την ακρίβεια υπήρξε νέα γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία αναγνωρίζεται ότι ισχύει ο τελευταίος νόμος (4001 του 2011)  και η σχετική διάταξη οδηγήθηκε στη Βουλή.
Σήμερα στον Πρίνο, μετά από συνολικές επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων, η παραγωγή φτάνει τα 2.000 βαρέλια την ημέρα, διατηρώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για πάνω από 350 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας. Καθώς όμως το κοίτασμα θεωρείται ώριμο, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις και εντοπισμοί νέων στόχων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγή και να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της.
Η ίδια η Energean έχει δεσμευτεί επισήμως για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων ύψους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση μιας νέας θαλάσσιας πλατφόρμας σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα του Πρίνου για την κάθετη γεώτρηση του κοιτάσματος Ε και τη δημιουργία αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.
Προοπτική
Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι ποια είναι τα δεδομένα γύρω από τον Πρίνο και εάν υπάρχει προοπτική στην περιοχή; Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας μόνο τα πιστοποιημένα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή του Πρίνου φτάνουν τα 19 εκατ. βαρέλια. Το πετρέλαιο αυτό δε βρίσκεται σε κάποια μελέτη, έχει ήδη εντοπιστεί και πιστοποιηθεί και χρειάζεται να γίνει μια επένδυση ώστε να βγει στην επιφάνεια.
Εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα σημαντικά κοιτάσματα. Μελέτη της εταιρείας Petrenel κάνει λόγο για δυνητικούς και ενδεχόμενους πόρους ύψους 603,1 εκατ. βαρελιών εκτιμώντας ότι τα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 95 εκατ. βαρέλια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου