Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κερδισμένη η ΔΕΗ από το Κραχ στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ρύπων




Στη ΔΕΗ πρέπει να ευλογούν την τύχη τους, καθώς πάνω που άρχισαν να κοστολογούνται με το νέο έτος τα δικαιώματα ρύπων, η τιμή αυτών υποχώρησε σημαντικά και βρίσκεται πλέον κοντά στα 4 ευρώ ανά τόνο. Το κραχ αυτό στην τιμή των ρύπων ενισχύει με έναν απροσδόκητο τρόπο την ΔΕΗ, καθώς στους λογαριασμούς των καταναλωτών είχε γίνει πρόβλεψη για ακριβότερη τιμή στα δικαιώματα εκπομπών.
Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι ότι η ΔΕΗ χρεώνει τους καταναλωτές της με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει για μια τιμή δικαιωμάτων στα 7 ευρώ, άρα για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές θα βγει κερδισμένη και θα καρπώνεται την διαφορά. 
Γιατί όμως κατέρρευσε εν μια νυκτί η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρώπης; Ο αρχικός προγραμματισμός είχε τοποθετήσει τις τιμές τους κοντά στα 10 ευρώ ανά τόνο με προοπτική να ανεβαίνουν διαρκώς και να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ μέσα σε μερικά χρόνια. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, σύμφωνα με την Ε.Ε., επαρκές κίνητρο για να σταματήσουν οι επενδύσεις στη ρυπογόνο βιομηχανία και να υιοθετηθούν πιο «πράσινοι» τρόποι παραγωγής αγαθών και ενέργειας.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου