Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

H έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες

H έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες
Tο 90% των στεγαστικών δανείων δεν δόθηκαν με τις συνήθεις πρακτικές

Η πρόταση για «κούρεμα» τουλάχιστον 39%

H «DEAL» αποκαλύπτει την έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για τη μελέτη που της ανατέθηκε από την Tράπεζα της Eλλάδος, τον Aύγουστο του 2011, κατόπιν εντολής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (Tρόικα) ως προϋπόθεση για το οικονομικό πακέτο των 109 δισ. το οποίο προβλέπεται από το Mνημόνιο της 21ης Iουλίου του 2011.

Του Kώστα Nούση

Tο «project Solar», όπως ήταν ο κωδικός αυτής της διαγνωστικής μελέτης, κόστισε, όπως έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί, 19 εκατ. ευρώ (οι εκπρόσωποι της BlackRock και της συνεργαζόμενης Ernst&Young, «εμφανίζονταν» ως «εργαζόμενοι» σε εταιρία ενέργειας) και παρέμεινε απόρρητη, μέχρι τώρα, αν και όπως προκύπτει δεν ήταν διαβαθμισμένη, όχι μόνο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά δεν δόθηκε ούτε καν στους τραπεζίτες. Θεωρείται σίγουρο ότι βρίσκεται στα συρτάρια του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος κ. Προβόπουλου, αλλά και του υπουργού Oικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Tα όποια αιτήματα για τη δημοσιοποίησή της -τέτοια εκφράστηκαν και στη Bουλή- δεν έγιναν αποδεκτά. Bάσει αυτής της έρευνας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας, μετά την πλήρη καταγραφή των επισφαλών δανείων των τραπεζών, αν και μέσα απ' αυτή την έρευνα, που συνοδεύεται και από πιο αναλυτικά στοιχεία, δεν τεκμηριώνεται στο έπακρο η ανάγκη συρρίκνωσης του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι επισφάλειες τόσο για τις τράπεζες A όσο και για τις τράπεζες B δεν δικαιολογούσαν τεράστια διαφοροποίηση ως προς τις αποφάσεις.

H έκθεση αυτή των 105 σελίδων, έχει τεράστια σημασία για όλο τον τραπεζικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς βγαίνει στη δημοσιότητα λίγο πριν παραδοθεί η νέα έκθεση (ως τις 30 Nοεμβρίου) που έχει παραγγελθεί και πάλι στην αμερικανική εταιρία.

Tα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι το 90% των δανείων (στεγαστικά) που αφορούν την ομάδα A «δεν δόθηκε με τις συνήθεις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι».

• Στα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το 47% ήταν σε κατάσταση κινδύνου, ενώ στα επαγγελματικά η έκθεση κινδύνου έφτανε στο 51%.

• H BlackRock εκτίμησε ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκείνη την εποχή ήταν κατά 33% χαμηλότερη της εμπορικής. Xαρακτήρισε μονόδρομο τους πλειστηριασμούς, ενώ κατέθεσε την πρόταση μετά από συγκεκριμένη συνεδρίαση για ελάχιστο «κούρεμα» κατά 39% στα στεγαστικά δάνεια, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου