Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΜΕΤΑ ΤΟ PSI FT: Αποφασισμένοι για μεγάλη δικαστική μάχη οι Ελληνες ομολογιούχοι

FT: Αποφασισμένοι για μεγάλη δικαστική μάχη οι Ελληνες ομολογιούχοι
Tην πρόθεση των Ελλήνων ομολογιούχων, που δέχτηκαν το «κούρεμα» του PSI, να κινηθούν νομικά κατά των τραπεζών εξετάζουν σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times.
FT: Αποφασισμένοι για μεγάλη δικαστική μάχη οι Ελληνες ομολογιούχοι 
«Πριν τέσσερα χρόνια ο Γιάννης Μαρινόπουλος, έμπειρος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ακολούθησε την συμβουλή του τραπεζίτη του και μετέφερε όλες τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».
«'Το επενδυτικό επιχείρημα ήταν ότι τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν την ασφαλέστερη δυνατή επένδυση, αν χτυπούσε την Ελλάδα κρίση... πολύ καλύτερα από τις τραπεζικές. Αποδείχθηκε εντελώς εσφαλμένο'», δηλώνει στους FT ο 41χρονος οικονομολόγος κ. Μαρινόπουλος, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, της ένωσης που εκπροσωπεί 15.000 ιδιώτες Έλληνες ομολογιούχους, οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν για το «κούρεμα» 75% που επιβλήθηκε στην αξία των επενδύσεών τους, στην περσινή μερική στάση πληρωμών που συμφώνησε η χώρα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο αποκαλούμενο «Private Sector Initiative» (PSI) – «τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση κρατικού χρέους που έγινε ποτέ», το οποίο επιβλήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης 170 δισ. ευρώ «που είχε στόχο να αποτρέψει την βεβιασμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
«Πριν ένα χρόνο ήμασταν μια ομάδα μερικών εκατοντάδων δυσαρεστημένων στο Facebook. Σήμερα ήμαστε πιο μαχητικοί... είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όποια νομικά μέτρα απαιτούνται για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», αναφέρει ο κ. Μαρινόπουλος.
Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. είναι μια από τις αρκετές ελληνικές επενδυτικές ενώσεις που μελετούν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής εναντίον εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, σχετικά με καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά, κατά τους μήνες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μέχρι να χάσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο 2010. Εχουν στραφεί για βοήθεια στον Ιωάννη Κυριακόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ελληνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, που είναι επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα της Kyros Law, αμερικανικής εταιρίας με έδρα στην Βοστώνη.
«Μελετούμε περιπτώσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση σε credit default swaps (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση (insider trading) σε ελληνικά ομόλογα», είπε ο κ. Κυριακόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γραφείο του στην Αθήνα.
Η Grant & Eisenhofer, κορυφαία νομική εταιρεία των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των επενδυτών, συμφώνησε νωρίτερα στον μήνα να συνεργαστεί με την Kyros σε υποθέσεις Ελλήνων ομολογιούχων.
Η Kyros Law εκπροσωπεί ήδη την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει πάνω από 3.000 μέλη, όλοι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι είχαν λάβει αποζημιώσεις με την μορφή ομολόγων μετά την ρευστοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα το 2008.
Κάποιοι άλλοι νομικοί παράγοντες, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την προώθηση της προγραμματισμένης ομαδικής αγωγής. «Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας εφόσον υπάρχει δυνατός συνεταίρος στις ΗΠΑ... αλλά παραμένει μακρινή πιθανότητα», σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα βετεράνος διεθνής νομικός χρηματοπιστωτικών θεμάτων, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο των Financial Times.

 ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου