Στον αέρα, βρίσκεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, κάτι που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε το αργότερο ως το τέλος του έτους, και μάλιστα με διαδικασίες- εξπρές.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ ότι η προκήρυξη θα γινόταν το ταχύτερο δυνατό, και μάλιστα σε ένα στάδιο (απευθείας δεσμευτικές προσφορές χωρίς να προηγηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος), η τύχη του νέου διαγωνισμού είναι αβέβαιη.
Πέραν του ότι δεν έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς (premarketing) κάτι που απαιτεί κάποιους μήνες ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον από την ξένη αγορά, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το θέμα με τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Κυβέρνηση και ως ένα βαθμό το ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν τρόπο επίλυσης του εκρηκτικού προβλήματος με τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, «ζήτημα που αν δεν επιλυθεί, τότε νέος διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί».
Τα λόγια αυτά προέρχονται από στέλεχος που είχε εμπλακεί ενεργά στην πρώτη αποτυχημένη απόπειρα πώλησης της ΔΕΠΑ, και ο οποίος θυμίζει πως το θέμα των χρεών ήταν και το μεγαλύτερο αγκάθι στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη Gazprom.
Έχουν μειωθεί, παραμένουν πολλά…
Τα χρέη των ανεξάρτητων παραγωγών προς της ΔΕΠΑ, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μη καταβολής των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς, από τον Ιούνιο και μετά έχουν μειωθεί, και από τα 400 εκατ. ευρώ, έπεσαν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρώτη πλήρωσε η ΔΕΗ, που μετά από εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατέβαλε περί τα 200 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, τον ΑΔΜΗΕ. Εκείνος με τη σειρά του εξόφλησε τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και εκείνες τον προμηθευτή τους, τη ΔΕΠΑ. Αλλά, τα 200 εκατ. ευρώ χρέη παραμένουν και πάλι πολλά, και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός θα έχουν αυξηθεί.
Εξάλλου, το ζητούμενο δεν είναι να πουληθεί μια ΔΕΠΑ με λιγότερα χρέη, αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα για το μηδενισμό και τη μη δημιουργία στο μέλλον νέων.
Τα χρέη της ΔΕΠΑ μοιάζουν να είναι το βασικότερο πρόβλημα ενός νέου διαγωνισμού. Δεν είναι όμως και το μόνο.
Το συμβόλαιο
Το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τον κύριο προμηθευτή της ΔΕΠΑ, (τη Gazprom) λήγει το 2016, και έως σήμερα δεν έχει ανανεωθεί. Και το ερώτημα εδώ είναι για ποιο λόγο ένας επενδυτής (σσ: που δεν θα είναι πλέον η Gazprom) να δαπανήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει μια εμπορική εταιρεία που από το 2016 μπορεί να μην έχει αέριο να πουλήσει;
Ερωτήματα σαν κι αυτά, απασχολούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ που θα ήθελαν πολύ να επαναπροκηρύξουν το διαγωνισμό μέσα στο φθινόπωρο, αλλά παρά τα αντιθέτου λεγόμενα κάτι τέτοιο- προς το παρόν τουλάχιστον- δεν μοιάζει εφικτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε αντίθεση με τη ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) και τα ΕΛΠΕ όπου στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα έναρξης των διαγωνισμών, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου