Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές καυσίμων


Η αξία των εξαγωγών καυσίμων των ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από άλλα αγαθά και εμπορεύματα κατά την διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη του στόχου του αμερικανού προέδρου για διπλασιασμό των εξαγωγών μέχρι το 2015.
Τα στοιχεία δίνουν περισσότερες αποδείξεις ως προς το πώς η εγχώρια ενεργειακή άνθηση στις ΗΠΑ -λόγω της επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και των υψηλότερων τιμών- αναδιαμορφώνει την οικονομία της χώρας.
Οι ΗΠΑ έγιναν καθαρός εξαγωγέας καυσίμων το 2011 για πρώτη φορά μετά από δυο δεκαετίες, καθώς οι αυξανόμενες εξαγωγές συνοδεύθηκαν από μειούμενες εισαγωγές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Census bureau για τις εξαγωγές, τα οποία έχουν δει οι FT, η αξία των εξαγωγών πετρελαίου και άνθρακα υπερδιπλασιάστηκε από τα 51,5 δισ. δολάρια στο εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2010 στα 110,2 δισ. δολάρια στο εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, φέρνοντας τις πρώτες στην κατάταξη της εξαγωγικής ανάπτυξης.
Δεύτερες έρχονται οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αύξηση 68,3%την εξεταζόμενη περίοδο αλλά με βάση χαμηλότερες ονομαστικές τιμές. Οι εξαγωγές βασικών μετάλλων και κτηνοτροφικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, σημαντικά περισσότερο από τον μέσο όρο του 32,7%για όλα τα εμπορεύματα.
Τον Ιανουάριο του 2010, ο Ομπάμα είχε μιλήσει για διπλασιασμό των εξαγωγών μέσα σε πέντε χρόνια, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια για επανεκκίνηση της βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ εμφάνισαν μηνιαίες εξαγωγές αξίας 143 δισ. δολαρίων, με τις εξαγωγές αγαθών να αντιστοιχούν σε 99 δισ. δολάρια. Έκτοτε, οι αμερικανικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σταδιακά, όμως ο στόχος που έχει τεθεί για το 2015 παραμένει άπιαστος.
Μέχρι φέτος τον Ιούνιο, οι μηνιαίες εξαγωγές συνολικά άξιζαν 191 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές αγαθών στα 134 δισ. δολάρια.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου