Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το 2014 θα μπουν οι Αζέροι στο ΔΕΣΦΑ - Οι δυσκολίες


Τουλάχιστον τέσσερις-πέντε μήνες ακόμη, θα χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι περίπλοκες εγκρίσεις από τις κοινοτικές αρχές για την επικύρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, μέχρι να αλλάξει χέρια η Διοίκηση της εταιρείας.
Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον υπάρξει ταχύς βηματισμός, όπως λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί παρά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αφού το εγχείρημα, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.
Τα πιο απλά -θεωρητικά τουλάχιστον-  βήματα είναι αυτά επί ελληνικού εδάφους, αρχής γενομένης από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη τα ΕΛΠΕ έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνει την συμφωνία μεταβίβασης στη Socar (ο όμιλος πούλησε το 35% του ΔΕΣΦΑ).
Εκεί, θα δοθεί το «οκ» για την προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία και έχει ήδη εγκρίνει από τις 5 Αυγούστου το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ.
Τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εν συνεχεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και μετά αρχίζουν τα δύσκολα.
Κάπου μέσα στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου εκτιμάται ότι η έγκριση της συμφωνίας θα φτάσει στα κοινοτικά γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, γνωστής ως DG Com, και του Ευρωπαίου Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER).
Η μεν DG Com (Αλμούνια) θα κρίνει κατά πόσο η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ο δε Ευρωπαίος Ρυθμιστής θα πιστοποιήσει κατά πόσο ο ΔΕΣΦΑ δεν λειτουργεί στο πλαίσιο μιας καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι, με βάση το νόμο 4001 που ενσωμάτωσε τις κοινοτικές ενεργειακές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, η ανεξαρτησία ενός διαχειριστή ενεργειακών δικτύων από την καθετοποιημένη εταιρεία, πρέπει υποχρεωτικά να πιστοποιείται από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ACER).
Και μπορεί η ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ από την ΔΕΠΑ να είχε πιστοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και την εν συνεχεία πώλησή του, άλλα έκτοτε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς άλλαξε, και πέρασε στη Socar. Η αλλαγή ιδιοκτήτη απαιτεί τώρα ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με βάση τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες.
Πρώτη φορά μη κοινοτική εταιρεία σε ρόλο διαχειριστή
«Αν οι διαδικασίες αυτές τρέξουν, μπορεί έστω οριακά μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί. Διαφορετικά, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2014», λέει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που γνωρίζει τα κοινοτικά και μιλά για πρόσθετες δυσκολίες δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που το ρόλο διαχειριστή ενεργειακού δικτύου μιας χώρας αναλαμβάνει μη κοινοτική εταιρεία.
Δεν έχει ξανατύχει στην Κομισιόν, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι ενεργειακές οδηγίες, να κληθεί να εξετάσει τη μεταβίβαση ενός εθνικού διαχειριστή σε εταιρεία που δεν ανήκει σε χώρα-μέλος. Πολύ περισσότερο, όταν η Socar, δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης του διαχειριστή, εκτός από παραγωγός φυσικού αερίου είναι και προμηθευτής. Θυμίζουμε ότι το ίδιο ακριβώς καθεστώς διέπει και τη Gazprom, που ελέγχεται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Στενός έλεγχος
Δεδομένου επομένως ότι η αζέρικη Socar θα έχει στο μέλλον πολλαπλές ιδιότητες (προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου μέσω του ΔΕΣΦΑ, και παραγωγός η ίδια στο Αζερμπαϊτζάν), οι υπηρεσίες της Κομισιόν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι πολύ προσεκτικές μέχρι να εκδώσουν την τελική τους απόφαση.
Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, η Socar έχει ενημερώσει τις κοινοτικές αρχές ότι δεν πρόκειται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ωστόσο, με δεδομένη την αυστηρότητα των οδηγιών, οι διασφαλίσεις των Αζέρων θα εξεταστούν ενδελεχώς από την Κομισιόν, κάτι που μπορεί να απαιτήσει χρόνο.
Από την πλευρά του Ευρωπαίου Ρυθμιστή, δουλειά του είναι να ζητήσει από τον Εθνικό Ρυθμιστή (ΡΑΕ) απαντήσεις και στοιχεία που να πιστοποιούν την ανεξαρτησία της Socar από εταιρείες που εμπορεύονται και προμηθεύουν φυσικό αέριο.
Εδώ και καιρό πάντως, οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές για τα παραπάνω θέματα, προκειμένου ει δυνατόν να κερδηθεί χρόνος. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου