Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Κύπρος: Μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά η εξόρυξη από το οικόπεδο 12


Στα μέσα Σεπτεμβρίου εκτιμά η Noble ότι θα είναι εφικτό το άναμμα φλόγας από φυσικό αέριο στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.
Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και η ποιότητα του φυσικού αερίου.
Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο 12, γιατί, όπως είπε, ''είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα".
Αναφερόμενος στα τεμάχια 2,3 και 9, για τα οποία δόθηκε άδεια ερευνών στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία Eni/Kogas, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Για τα τεμάχια 10 και 11, που είναι αδειοδοτημένα στη γαλλική Τotal, ο υπουργός είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η Total θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Τόνισε, όμως, ότι η Τotal θα ερευνήσει πρώτα για πετρέλαιο στο τεμάχιο 10 και μετά για φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, η διαφορά του πετρελαίου με το φυσικό αέριο είναι πως "όταν βρεις πετρέλαιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο".
Για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το τερματικό βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο της περιοχής. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου