Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μειώνεται Διαρκώς το Περιθώριο Κέρδους των Πετρελαϊκών


Η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει λίγο επάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά την ίδια στιγμή αυξάνεται διαρκώς το κόστος εκμετάλλευσης για τις πετρελαϊκές. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων οδηγεί σε περιστολή του περιθωρίου κέρδους για αυτές τις εταιρείες, χρόνο με το χρόνο.
Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το περιθώριο κέρδους των πετρελαϊκών υποχώρησε πέρυσι στο 9%, σαφώς χαμηλότερο από το παρελθόν και τα «ένδοξα» έτη 2005 και 2006, όταν είχε ξεπεράσει το 15%. Παράλληλα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση στο 8% ως το 2015, αν η τιμή του αργού παραμείνει κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες εταιρείες ( Shell, BP, Eni, Repsol, OMV και Statoil) αφιερώνουν πλέον το 54% των κεφαλαιακών τους δαπανών απλά και μόνο για να διατηρήσουν την ετήσια απώλεια παραγωγής στο 4-5%, όπως τονίζει η Goldman Sachs. Άλλο ένα 18% των δαπανών κατευθύνεται σε παραγωγικά σχέδια τα οποία χρειάζονται μια τιμή βαρελιού τουλάχιστον στα 80 δολάρια ώστε να είναι βιώσιμα οικονομικά. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου