Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL Γιατί το ελληνικό μνημόνιο είναι το χειρότερο ever!



Σαν ένα από τα πιο αποτυχημένα προγράμματα προσαρμογής που έχει εφαρμόσει ανά τον πλανήτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτηρίζει μελέτη του έγκυρου think tank Bruegel το ελληνικό μνημόνιο. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη, αναφέρει η μελέτη, ενώ κατατάσσεται και στο 1% των πιο αποτυχημένων από τα 159 προγράμματα που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι το Bruegel είναι από τα πλέον έγκυρα ευρωπαϊκά think tanks, ενώ οι αναλύσεις του αποτελούν συχνά τη βάση για τη διαμόρφωση των απόψεων των κύκλων αποφάσεων των Βρυξελλών.

Στη νέα μελέτη τους, οι οικονομολόγοι του Bruegel Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir και Guntram Wolff, συγκρίνουν τα τρία ευρωπαϊκά μνημόνια (Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας), σε μία προσπάθεια να αντλήσουν μαθήματα για τις μελλοντικές διασώσεις.

“Το ελληνικό πρόγραμμα είναι με διαφορά το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εξετάσαμε. Από την αρχή του, το Μάιο του 2010, καθυστέρησε από απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις, στροφές 180 μοιρών και πολιτικές αναταραχές”, αναφέρει το Bruegel.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν δημιουργήθηκε, το ελληνικό πρόγραμμα προέβλεπε:
* Επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
* Κορύφωση της ανεργίας στο 14,8% το 2012.
* Δεν θα χρειαζόταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
* Κορύφωση του χρέους το 2013, στο 149% του ΑΕΠ.
* Ανάκτηση της πλήρους πρόσβασης στις αγορές ομολόγων το 2013.

Τρία χρόνια μετά, καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνεται. Και μπορεί το 60% των προγραμμάτων του ΔΝΤ να απογοητεύει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όμως, ελάχιστα είναι τα προγράμματα που έχουν κινηθεί τόσο εκτός τροχιάς όσο το ελληνικό.

Όπως γράφει η μελέτη, το ελληνικό μνημόνιο έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του, ώστε να συγκαταλέγεται στο 1% των χειρότερων από τα 159 προγράμματα του ΔΝΤ που εξέτασε το Bruegel.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου