Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ


Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι ,
Μετά την υπογραφή της «συμφωνίας κυρίων» και όχι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και Εργοδοτικών Οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και του ΣΕΒ για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Δυστυχώς , από αυτήν τη συνάντηση απουσίαζαν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου μας, απαξιώνοντας να συζητήσουν μαζί μας για ένα θέμα που αφορά «τα ιερά και τα όσια των εργαζομένων» .
Οι λαλίστατοι εργοδότες στον κλάδο πετρελαίου όταν ήταν να συζητηθεί το 1% της εισφοράς στο Επικουρικό ταμείο, ήταν η πιο αντιπροσωπευτική εργοδοτική οργάνωση κατά δήλωσή τους, όταν όμως είναι να συζητήσουμε για ΣΣΕ αυτόν τους τον ρόλο δεν τον αναγνωρίζουν, γιατί όπως ισχυρίζονται εμπλέκονται σε παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ τους και αυτόν δεν είναι σωστό όπως λένε.
Παρόλα αυτά ο ΣΕΒ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υπογράψει ΣΣΕ  με την Ομοσπονδία (το τι σύμβαση έχουν στο μυαλό τους μένει να αποδειχτεί εάν συνεχιστούν οι συζητήσεις ) αφού πρώτα πάρει την έγκριση – εξουσιοδότηση από τα μέλη του . Όσα έχουν απομείνει, γιατί όπως καλά γνωρίζετε πολλά από αυτά τα μέλη εκμεταλλευόμενα τις ευνοϊκές νομο θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν αποχωρήσει για να μην τους δεσμεύει η υποχρεωτικότητα του ΣΕΒ .
Αυτό το κλίμα συναδέλφισσες και συνάδελφοι , της διάλυσης των ΣΣΕ και η επιδίωξη των εργοδοτών να υπογράφουν «συμφωνίες κυρίων» και όχι ΣΣΕ στην ουσία, έχει μεταφερθεί και ίσως και να καθοδηγείται από τις εργοδοτικές οργανώσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ .
Αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών προς τους Εργαζόμενους, είναι και η απαίτηση να υπογραφούν ΣΣΕ στον όμιλο ΕΛΠΕ ξεκινώντας από την ΣΣΕ στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ χρεώνοντας τους εργαζόμενους ότι αυτοί φταίνε που δεν έχει έργα η Εταιρεία , συνεχίζοντας με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ότι η Εταιρεία είναι « στο κόκκινο» άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν «τη νύφη» (τώρα γιατί η Εταιρεία αγοράστηκε 450εκ. ευρώ και λίγους μήνες μετά την αγορά αυτή , κλείσανε τα μισά πρατήρια που γι αυτό κανείς δεν θα πληρώσει) και φτάνοντας στην ΕΚΟ, όπου η Εταιρεία πέρα από τις περσινές μειώσεις που επέβαλε ζητάει επιπλέον για φέτος ακόμη 22% μέσο όρο .
Μετά την ΑΣΠΡΟΦΟΣ , την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ και την ΕΚΟ αν περάσει η πρόταση της Εταιρείας, ποιος έχει σειρά ;
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ,
Η Ομοσπονδία ένα χρόνο πριν είχε ανοίξει το θέμα των ΣΣΕ και είχε προτείνει προς όλους μας ότι εάν δεν βρούμε  τρόπο  να συννενοηθούμε όλοι μαζί και να συντονίσουμε κοινές δράσεις οι εργοδότες θα μας «πετσοκόβουν» έναν - έναν. Αυτό προϋπέθετε όχι  μόνο  να  έχει πρόθεση  η  Ομοσπονδία  να  συντονίσει  κοινούς  ,  την οποία έχει ,  αλλά  και   τη   σύμφωνη  γνώμη για κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της .
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ομοσπονδία δεν στηρίζει απλά αλλά είναι και έτοιμη να πρωτοστατήσει προκηρύσσοντας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής που τα σωματεία μέλη της θα ζητήσουν .
Δεν συμπαραστέκεται απλά αλλά στηρίζει τον αγώνα τον συναδέλφων της ΠΕΠΕΚΟ , οι οποίοι με την απόφασή τους επιστρέφουν στην εταιρεία το νέο σύστημα αμοιβών και διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις .
 Μόνο η συνέχιση του ΑΓΩΝΑ θα σταματήσει τον ιδιόμορφο τσαμπουκά και εκβιασμό που επιχειρούν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ το τελευταίο διάστημα .
Καλούμαι όλους τους συναδέλφους του Ομίλου ΕΛΠΕ, είτε έχουν είτε δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ, να γίνουν μια γροθιά και να είναι σίγουροι ότι αν αυτή η γροθιά είναι μια μπορεί να χτυπήσει και στο μαχαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου