Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ANAKOΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Συνάδελφοι

Οι εξελίξεις στον Όμιλο είναι ραγδαίες.  Προχθές ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της  εργοδοσίας των ΕΛΠΕ και του Σωματείου της Ελληνικά Καύσιμα (πρώην ΒΡ) με τη συμφωνία μεσοσταθμικών μειώσεων 10%.
Ο επόμενος στόχος είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ, όπου η εργοδοσία πιέζει να  καταργηθεί η υφιστάμενη σύμβαση και εμμένει στην πρόταση της για μέσες μειώσεις 22% (ειδικά  για  τους  χειριστές εγκαταστάσεων οι προβλεπόμενες μειώσεις φτάνουν το 35%)!
Αυτή η στάση της εργοδοσίας, είναι φυσική συνέχεια της στάσης του ΣΕΒ (όπου πρωταγωνιστούν τα ΕΛΠΕ) για άρνηση υπογραφής οποιασδήποτε Εθνικής και Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μια μέρα μετά την προδοτική συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, όπου δεν κατοχυρώθηκε απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους, καμία κουβέντα για διασφάλιση κατώτατου μεροκάματου. Καμαρώνουν για την δήθεν διασφάλιση του επιδόματος γάμου πάνω σε έναν μισθό που  θα ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με τις απαιτήσεις του κεφαλάίου.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν φέρει τη ΓΣΕΕ σε αυτή την κατάσταση κάνουν κουμάντο και στον Όμιλο.  Έπνιξαν το σχέδιο κλαδικής απεργίας για τις  συμβάσεις, αδιαφορούν παγερά για τη σαρωτική επίθεση της εργοδοσίας στον Όμιλο, ασχολούμενοι με προσφορές από ξενοδοχεία και εκπτωτικά κουπόνια.
Η φωτιά που ήδη έχει κάψει τα διπλανά σπίτια, αύριο θα μπει και στο δικό μας κήπο. Ήδη στα κεντρικά οι εργαζόμενοι με άλλες συμβάσεις είναι πολλοί πειρσσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα των ΕΛΠΕ. Και στα διυλιστήρια η εργολαβοποίηση προχωράει.
Συνάδελφοι, πως θα απαντήσουμε σ΄ αυτή την κατάσταση; Χρειάζεται συμμετοχή με το ταξικό εργατικό κίνημα, ξεπέρασμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν το πάνω χέρι στο ΠΣΕΕΠ, αλλαγή των συσχετισμών.  Οργάνωση των εργαζομένων σε όλο τον  κλάδο, ενίσχυση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υπογραφή Συμβάσεων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας.
Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους της ΕΚΟ που είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα.  Καλουμε το ΠΣΕΕΠ έστω και τώρα να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε Περιφερειακές Συνελεύσεις με σκοπό το συντονισμό των εργαζομένων στον κλάδο.
Να δώσουμε όλοι το παρών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Μάη για την   υπεράσπιση των συμβάσεων.  Στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 7 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου