Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ



Η Εταιρεία, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε εδώ και 3 μήνες τις διαπραγματεύσεις με το Σωματείο για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παρουσίασε με υπευθυνότητα στοιχεία στους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα οποία επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία της εγχώριας εμπορίας πετρελαιοειδών που έχει ξεπεράσει την τελευταία τριετία το 36% ενώ, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η πίεση στα περιθώρια πωλήσεων και εντείνεται ο ανταγωνσιμός.
Οι συνθήκες αυτές καθηλώνουν τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών σε ζημίες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία βιωσιμότητάς τους με το παλαιό μοντέλο λειτουργίας και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία πρότεινε αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών και παροχών ώστε να εναρμονισθεί με σύγχρονες πρακτικές και την εγχώρια αγορά, επιτυγχάνοντας ανταγωνιστικότερους όρους εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, η τρίμηνη παράταση ισχύος της ΕΣΣΕ λήγει το Σάββατο 18 Μαΐου και, σύμφωνα με τον Νόμο, από την επόμενη μέρα θα ισχύσει η «μετενέργεια», η οποία για τους εργαζόμενους της Εταιρείας θα επιφέρει μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 35%, ενώ η βελτιωμένη πρόταση της Εταιρείας προβλέπει αντίστοιχη μείωση 20%.

Παρά το ότι τα παραπάνω έχουν αναλυθεί διεξοδικά, το Σωματείο στην τελευταία συνάντηση αντιπρότεινε μισθολογικές μειώσεις της τάξεως του 6,7%, πρόταση προφανώς μη ρεαλιστική που δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας.

 

Σήμερα το πρωί το Σωματείο κοινοποίησε εξώδικο με το οποίο χαρακτηρίζονται οι διαπραγματεύσεις άκαρπες και προκηρύσσονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η Εταιρεία είχε δηλώσει ότι παραμένει ανοιχτή στην διαπραγμάτευση.

Η Εταιρεία, για μια ακόμη φορά, δηλώνει ότι επιθυμεί συμφωνία για σύναψη ΕΣΣΕ, μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της προς όφελος και των εργαζομένων της.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι όλων των υπόλοιπων Εταιρειών του Ομίλου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, έχουν ήδη συμφωνήσει αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Καλούμε, λοιπόν, το Σωματείο να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψει στο διάλογο.

Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συμφωνίας έως την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο, που είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρείας μας.

Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου