Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χαμηλώνει ο πήχυς για το τίμημα ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ



Παρά την φαινομενική «ηρεμία» στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση έχει, λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, επαφές και συνεννοήσεις  με τους κύριους ενδιαφερόμενους. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει επιτυχής έκβαση στο διαγωνισμό, καθώς από αυτό εξαρτάται η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2013 που πρέπει να φέρει στα ταμεία 2,6 δις. ευρώ. Στην πραγματικότητα το σύνολο σχεδόν του ποσού πρέπει να εξασφαλιστεί από την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα σχετικά με το διαγωνισμό έχουν πλέον ως εξής:
Πρώτον, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα αναβολή, αντίθετα θα τηρηθούν οι ημερομηνίες και στις 29 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων.
Δεύτερον, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ η πρωτοκαθεδρία της Ρωσικής Gazprom θεωρείται δεδομένη. Στην πραγματικότητα χωρίς το Ρωσικό γίγαντα, ο διαγωνισμός δεν υφίσταται. Ωστόσο, φαίνεται ότι το τίμημα που είχε προσφερθεί στην ενδεικτική προσφορά δεν θα επαναληφθεί. Θα είναι μικρότερο. Οι λόγοι που επικαλούνται οι Ρώσοι είναι, αφενός μεν η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. την απόκτηση της ΔΕΠΑ από τη Gazprom, αφετέρου τα υψηλά χρέη που οφείλονται στη ΔΕΠΑ από ιδιώτες (κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς) και η επισφάλεια που δημιουργεί το μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας (και κερδών) στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Παράγοντες, πάντως, που γνωρίζουν τα διαλαμβανόμενα, εκτιμούν ότι το «ψαλίδι» των Ρώσων σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν αντίπαλο. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προσέγγιση κυβερνητικών παραγόντων με τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία, στη λογική «το τίμημα έχει κατέβει, εάν έχετε πραγματικό ενδιαφέρον ελάτε να “χτυπήσετε” την εξαγορά». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές εταιρείες δήλωσαν αδυναμία…
Τρίτον, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, η μόνη λύση για να μην ναυαγήσει η διαδικασία είναι να γίνει αποδεκτή η προσφορά από τη δεύτερη Ρωσική εταιρεία τη Sindez η οποία είχε καταθέσει ενδεικτικές προσφορές και για τη ΔΕΠΑ και για τη ΔΕΣΦΑ. Η επιλογή αυτή (να δοθεί δηλαδή στη Sindez η ΔΕΣΦΑ) είναι αναγκαστική, καθώς οι δύο άλλοι αρχικώς ενδιαφερόμενοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατέβουν καθόλου στη δεύτερη φάση. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που είχε προσφερθεί στη φάση των ενδεικτικών προσφορών.  
Τέλος, όσον αφορά την εμπλοκή που φοβούνται οι Ρώσοι, στην περίπτωση που πλειοδοτήσει, πράγματι, η Gazprom στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, και η Κομισιόν της ζητήσει να πουλήσει θέσεις σε άλλη ευρωπαϊκή αγορά, ή οτιδήποτε που θα την έκανε να αρνηθεί εν τέλει να αγοράσει την ΔΕΠΑ, το νομικό επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ, "ψάχνει" όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Εκτός όμως από την επαναδιατύπωση του όρου για την κατάπτωση της εγγυητικής που έχουν ζητήσει οι Ρώσοι, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τυχόν νομικά κενά και σε άλλα σημεία του διαγωνισμού, με βάση και τα αιτήματα που έχουν θέσει κάποιοι από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.  
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου