Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πρίνος: Προς παράταση η εκκρεμότητα


Πετρελαιοπηγή
Για ακόμη ένα μήνα ενδέχεται να παραταθεί η εκκρεμότητα με την μη πληρωμή των εργαζόμενων στα πετρέλαια του Πρίνου, καθώς η διοίκηση της Καβάλα Όιλ, αναμένεται ότι θα ζητήσει την αναβολή της γενικής συνέλευσης μετόχων, την οποία έχει ζητήσει η μέτοχος του 67% Energean, και το Δικαστήριο όρισε για σήμερα. 

Σύμφωνα με τα όσα λέει στα τοπικά μέσα της Καβάλας ο πρόεδρος της εταιρείας και πρώην πρόεδρος του σωματείου Βαγγέλης Παππάς (εκπροσωπεί το 33%), στη γενική συνέλευση μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, θα ζητήσει την αναβολή της για ένα μήνα, ενώ θα επιδιώξει να βρίσκεται εκεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων. 

Πριν από τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης μετόχων, η διοίκηση της εταιρείας επεδίωξε μέσω ασφαλιστικών μέτρων να αποβάλλει τη μέτοχο Energean από την Καβάλα Όιλ και ταυτόχρονα να αποδεσμεύσει ποσότητες πετρελαίου που βρίσκονται αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις του Πρίνου προκειμένου να τις εμπορευθεί χωρίς τη μεσολάβηση της μητρικής εταιρείας, όπως προβλέπει σχετική σύμβαση. 

Ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, ενώ απαγόρευσε στη σημερινή διοίκηση της Καβάλα Όιλ να διενεργεί οποιεσδήποτε ενέργειες εκτός από τις απόλυτα επείγουσες και μη επιδεχόμενες αναβολής εταιρικές υποθέσεις καθημερινής διοίκησης και διαχείρισης.
Με άλλη απόφαση του, το Δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα προσωρινής διαταγής της θυγατρικής προς την μητρική εταιρεία, αναφορικά με αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης. 

Σύμφωνα με την Energean, το τελευταίο δίμηνο η διοίκηση της Καβάλα Όιλ στην προσπάθειά της να διατηρήσει πάση θυσία τον έλεγχο της εταιρείας, επιδίωξε να απομακρύνει το μέτοχο του 67% από την Καβάλα Όιλ και να υπονομεύσει το κύρος του, μεθοδεύοντας σειρά ενεργειών όπως: αποστολή δυσφημιστικών επιστολών προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες, διακοπή της διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, με τη συνδρομή κομμάτων της αντιπολίτευσης, απόπειρα πώλησης του πετρελαίου στα ΕΛ.ΠΕ., δυναμικές ενέργειες με προπηλακισμό βουλευτών, απαγόρευση οικονομικού ελέγχου στην εταιρεία. 

Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του προς το Εuro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό, τονίζοντας ότι «αν η διοίκηση Παππά νοιαζότανε πραγματικά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και την αγορά της Καβάλας δεν θα παρέτεινε την αγωνία κανενός. 

Σήμερα, που έχει ξεμείνει από «συμμάχους», και έχει αποδειχθεί ότι ούτε σχέδιο για το αύριο διαθέτει, ούτε αξιοπιστία, ούτε συνομιλητές, θα φρόντιζε να παραδώσει την διοίκηση της Καβάλα Όιλ, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση άμεσα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από την Energean σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις». 

Σημειώνεται ότι οι 250 εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της κόντρας της διοίκησης Παππά με την Energean, τακτική που ακολουθείται προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις προς την μέτοχο.

«Αίτημα» της διοίκησης της Καβάλα Όιλ είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με ποσά που θα εισφέρει στην εταιρεία η μέτοχος, ενώ η εταιρεία αντιτείνει ότι τον Ιανουάριο έμβασε περίπου 6 εκατομμύρια στην Καβάλα Όιλ, τα οποία ωστόσο η διοίκησή της χρησιμοποίησε για την πληρωμή εργολάβων και προμηθευτών και όχι των εργαζομένων.

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα η Energean προετοίμασε την φόρτωση ποσότητας πετρελαίου για πώληση στα ΕΛ.ΠΕ., κάτι όμως που εμπόδισε η διοίκηση της Καβάλα Όιλ, με αποτέλεσμα το πλοίο να αποχωρήσει. 

Έτσι, σε περίπτωση που η σημερινή διοίκηση της Καβάλα Όιλ παραμείνει στη θέση της για ένα επιπλέον μήνα, εφ' όσον αναβληθεί η γενική συνέλευση, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι έως τον ορισμό της νέας διοίκησης της Καβάλα Όιλ από την Energean
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου