Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΣΕΠΕ:Μειώσεις μισθών έως 40% με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ΟΚΕ: Με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις το 60% των εργαζομένων Δεν πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΕ 400.000 ασφαλισμένοι


Περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι (κατά προσέγγιση ποσοστό 60%) στην Ελλάδα απασχολούνται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Μειώσεις μισθών που φτάνουν το 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σε δυσμενή θέση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με 400.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές, ενώ το 2009 οι οφειλέτες δεν ξεπερνούσαν τις 80.000.

Τα στοιχεία για τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας δημοσιοποίησε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή(ΟΚΕ) την Τρίτη.

Για το θέμα των συμβάσεων, η ΟΚΕ επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι υποχρέωση να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας έχει μόνο το 10% των επιχειρήσεων, αφού μόνο αυτό το μικρό ποσοστό είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων.

Μειώσεις μισθών

Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η ΟΚΕ επικαλέστηκε και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σχετικά με τη μείωση αποδοχών στο διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου του 2012. 

Κατά μέσο όρο 18,8% μειώθηκαν οι μισθοί 94.044 εργαζομένων, με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε 794 επιχειρήσεις όπως διαπιστώνει το ΣΕΠΕ. 

Μεγαλύτερη μείωση μισθών, κατά 22,2%, χωρίς να χρειαστεί η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, υπέστησαν 261.353 εργαζόμενοι, με βάση τις καταστάσεις προσωπικού σε 74.483 επιχειρήσεις. 

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. 

Ως προς την ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των Ελλήνων.

Η ΟΚΕ προειδοποιεί ότι η τυπική λήξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις των μισθών, λόγω δυνατότητας περικοπής του επιδόματος γάμου. 

Προτάσεις της ΟΚΕ

Η ΟΚΕ προτείνει επαναφορά της καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). 

Υποστηρίζει ότι «η ΕΓΣΣΕ, ως η κορυφαία συλλογική σύμβαση εργασίας, θα πρέπει να ανακτήσει τη γενική εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα και να συνεχίσει τον ιστορικό ρόλο της ως το οικονομικό υπόβαθρο όλων των συλλογικών ρυθμίσεων και ως το νομοθετικό επιστέγασμα του αποτελέσματος του διαλόγου και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».

Οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων που πρέπει, σύμφωνα με την ΟΚΕ, να διατηρηθούν, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα λοχείας, τις άδειες γάμου, γεννήσεως τέκνου μητρότητας, λοχείας, θηλασμού, φροντίδας και ανατροφής τέκνων και απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης. Ακόμη τις άδειες εξετάσεων, την άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, την ετήσια κανονική άδεια και την επιπλέον άδεια ανάπαυσης. 

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υπογράμμισε ότι «η αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων δεν ενίσχυσε την ανάπτυξη».  Τόνισε  ότι η «η προστασία των χιλιάδων εργαζομένων την παρούσα στιγμή και ως έσχατο μέσο επιβάλει τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ 
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου