Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Προς μείωση της εγγυητικής για ΔΕΠΑ κάτω του 20%…



Στη χρυσή τομή που προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής επί της δεσμευτικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ, κάτω του αρχικού 20%, αλλά όχι και στην πλήρη στην εξάλειψή της από τους όρους του διαγωνισμού, φαίνεται ότι καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ.
Κάτι λιγότερο από… τρεις εβδομάδες απομένουν πριν την καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό (με βάση τουλάχιστον το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα), και το θέμα της εγγυητικής επιστολής καθώς και συνολικά των νομικών όρων της σύμβασης πώλησης φαίνεται ότι έχει κλειδώσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λύση που έχει δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ικανοποιεί στην ουσία το αίτημα που είχε θέσει ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, κατά το διπλό ταξίδι του στην Αθήνα.
Παραμένει ο όρος, αλλάζει το ποσό…
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ αφού εξάντλησε κάθε νομικό περιθώριο, κατέληξε σε μια σημαντική παραχώρηση που αφορά στη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής που πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού, σε ποσοστό αρκετά κάτω του 20%. Ο όρος ότι εφόσον για κάποιον ρυθμιστικό λόγο δεν κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον πλειοδότη (σσ : προφανώς κατόπιν άρνησης της Κομισιόν), η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου, παραμένει. Εκείνο που αλλάζει είναι το ποσό.
Το ύψος της εγγυητικής που θα χάσει σε μια τέτοια περίπτωση η Gazprom, για την οποία και έγινε στην ουσία όλη αυτή η νομική «μανούβρα», θα είναι χαμηλότερο από το αρχικό ποσό των 180 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω ποσό είχε προκύψει με βάση την ενδεικτική προσφορά των 900 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει η ρωσική εταιρεία στην αρχική φάση του διαγωνισμού. Τα 180 εκ. ευρώ ήταν το 20% των 900 εκ. ευρώ.
Τώρα ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες πως τα τελικά τιμήματα των υποψηφίων για τη ΔΕΠΑ μπορεί και να είναι χαμηλότερα από τις ενδεικτικές προσφορές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής, κάνει κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ να θεωρούν ότι ικανοποιείται το αρχικό αίτημα της Gazprom.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Energypress», της τελικής απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ θα προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση όλων των υποψηφίων μνηστήρων της ΔΕΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές των δύο πλευρών έχει γίνει σαφές ότι οι Ρώσοι φοβούνται πως εφόσον πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό, η Κομισιόν θα κινηθεί εναντίον τους και θα τους συμπεριφερθεί όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Microsoft (για τη μη τήρηση κανόνων αντιμονοπωλιακής πολιτικής).
Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε τυχόν νομικά κενά και σε άλλα σημεία του διαγωνισμού, με βάση και τα αιτήματα που είχαν θέσει και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. Σαν συνέπεια, επαναδιατυπώσεις είχαμε σε αρκετούς όρους της β’ φάσης του διαγωνισμού... 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου