Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Η Ελλάδα διεκδικεί τον ενεργειακό της πλούτο»




 Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει σε δημοσίευμά της, ότι "η χρεωμένη Ελλάδα διεκδικεί τώρα ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στη Ανατολική Μεσόγειο ελπίζοντας να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γεγονός που μπορεί να την φέρει αντιμέτωπη με την Τουρκία", υποστηρίζοντας μάλιστα πως, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει σχετική κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς.

  “Η Ελλάδα επαναφέρει τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χρεωμένη χώρα ελπίζει να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ένα σχέδιο που κινδυνεύει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Αγκυρα”, αναφέρει η WSJ.

  Προσθέτει μάλιστα πως ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει σειρά δημοσίων δηλώσεων -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- παραπέμποντας σε μία παλιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει.

  “Η Αθήνα έχει οικοδομήσει επίσης την στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και επιταχύνει μία διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη”, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

  Το θέμα ανακίνησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη όπου κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

  H WSJ αναφέρει ακόμη πως εάν τελικά υπάρχουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε με την εκμετάλλευσή τους η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μία βαθιά οικονομική ανάσα.

  "Για την Ελλάδα αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια", επισημαίνει η WSJ προσθέτοντας πως "περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων -εάν αποδειχθούν- θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη , η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου