Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

600 εκατ. κυβικά «φθηνό» αέριο εξασφάλισε η ΔΕΠΑ από τους Ρώσους




Ποσότητα 600 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έχει συμφωνήσει να δώσει στη ΔΕΠΑ η Ρωσική Gazprom, σε φθηνότερες τιμές και συγκεκριμένα σε τιμές spot LNG. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία επήλθε τον Δεκέμβριο μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΠΑ στο οποίο ανταποκρίθηκαν, μετά από διαπραγματεύσεις, οι Ρώσοι. Συνοδεύτηκε μάλιστα από μείωση του ορίου ετήσιας υποχρεωτικής απορρόφησης κάτω από το οποίο η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ρήτρα take or pay. Συγκεκριμένα το όριο για το 2013 ορίστηκε στα 2 δισ. κυβικά μέτρα από 2,4 δισ. που ήταν. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσω της Προμηθέας Γκαζ, της κοινής εταιρείας της Gazprom και του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία θα προμηθεύσει το Ρωσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι, εάν απορροφηθεί η ποσότητα των 600 εκατ. κυβικών, θα προκύψει μείωση της μέσης τιμής προμήθειας αερίου κατά 4% επιπλέον από τη μείωση που ούτως ή άλλως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές για τις συμβατικές ποσότητες.
Η ΔΕΠΑ σκοπεύει να μετακυλήσει τις  φθηνότερες τιμές προς τους πελάτες της, ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανία. Αυτό άλλωστε έχει δεσμευτεί να κάνει η εταιρεία στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών– που υποστηρίζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της παραγωγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι άλλες πρωτοβουλίες μείωσης του ενεργειακού κόστους (ιδιαίτερα στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας) έχουν καθυστερήσει, το θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας για τη βιομηχανία που αναμένει εναγωνίως τις ελαφρύνσεις εκείνες που θα καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές εξαγωγές.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει απορροφηθεί αέριο από τη συγκεκριμένη συμφωνία με τους Ρώσους, με τους βιομηχάνους να ανησυχούν. Άγνωστο εάν η καθυστέρηση οφείλεται στην παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου, όπως αποκάλυψε το energypress, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ δεν θέλει τη μείωση των τιμών αερίου προς τη βιομηχανία, υπό το φόβο μείωσης των κερδών της εταιρείας και συνεπώς του τιμήματος.
24 εκατ. ευρώ από την Sonatrach
Την ίδια στιγμή οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες έχουν ήδη επωφεληθεί από τις μειώσεις τιμολογίων που έχει κάνει η ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΠΑ πέτυχε σημαντικό ποσοστό μείωσης στο συμβόλαιο προμήθειας που διατηρεί με την αλγερινή Sonatrach και πλέον το LNG από την αφρικανική χώρα κοστολογείται σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή. Οι εκπτώσεις μάλιστα υπολογίστηκαν αναδρομικά και για το 2012 με αποτέλεσμα να προκύψει ωφέλεια 24 εκατ. ευρώ η οποία έχει «περάσει» ολόκληρη στην ηλεκτροπαραγωγή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου