Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μ. Παπαγεωργίου: Καταργείται ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους στο Φ. Αέριο από το 2014



Σε πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους που ισχύει για τις ιδιωτικές εταιρίες φυσικού αερίου θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος την 1.1.2014 σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Ασηκάκη Παπαγεωργίου στην Βουλή.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, είπε «επιχειρούμε σύγκρουση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν και τις στρεβλώσεις. Θα πρέπει να γίνει αλλαγή των δεδομένων αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου ενέργειας για να έχουμε βιώσιμη αγορά με πυλώνα την ΔΕΗ και τους άλλους παίκτες . Προς άρση των δομικών προβλημάτων θα προχωρήσουμε άμεσα σε 50% μείωση του μεταβλητού κόστους η οποία μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2013. Ενώ από 1.1.2014 θα μηδενιστεί».

Να σημειωθεί ότι ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί προ εξαετίας ως προσωρινό μέτρο με το οποίο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μονάδων φυσικού αερίου αμείβονται με το μεταβλητό κόστος της μονάδας τους πλέον 10% ως ποσοστό προσαύξησης.

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «για τις αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου συνεργαζόμαστε με την ΡΑΕ και η πρώτη φάση έχει τελειώσει. Αυτές τις ημέρες η ΡΑΕ όρισε ομάδες εργασίας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την χονδρεμπορική αγορά ενέργειας και τις δημοπρασίες λιγνιτικών προϊόντων». 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου