Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Έχει "παγώσει" η ίδρυση νέων ΕΠΑ




Η χρονική διάρκεια του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής φυσικού αερίου, στις νέες, υπό ίδρυση ΕΠΑ, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για προσέλκυση επενδυτών, ενώ αποτέλεσε την κύρια αιτία αποτυχίας του πρώτου διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. 

Αυτό τόνιζαν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι είχαν ενδιαφερθεί για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς όμως επιτυχία. 

Ο διαγωνισμός, αφορούσε συγκεκριμένα τις νέες υπό ίδρυση ΕΠΑ σε Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη, Κεντρικής Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Ωστόσο το ενδιαφέρον επενδυτών περιορίστηκε σε μία κοινοπραξία με τη συμμετοχή τουρκικών συμφερόντων, η οποία κατέθεσε προσφορά για την ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Το μηδενικό πρακτικά ενδιαφέρον, είχε να κάνει με το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο επενδυτής θα είχε το αποκλειστικό δικαίωμα για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος διανομής. Διάστημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να εγγυηθεί την απόσβεση των επενδύσεων στις οποίες θα προέβαινε. Ιδίως όταν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ίδιας της ΔΕΠΑ, η ετήσια κατανάλωση θα κυμαίνονταν σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΕΠΑ
Το στοιχείο αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην περίπτωση της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος, στην οποία το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του δικτύου περιορίστηκε στα 10 χρόνια, έναντι 20 χρόνων στις δύο άλλες ΕΠΑ. Ας σημειωθεί ότι στις τρεις λειτουργούσες ΕΠΑ, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 30 χρόνια. 

Πάντως, σύμφωνα και με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ, η προκήρυξη διαγωνισμών για τις νέες ΕΠΑ έχει παγώσει για την ώρα και εν όψει ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Έτσι η όποια σχετική κίνηση θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του χρόνου, καθώς για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ θα απαιτηθεί η άδεια των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σημειώνεται τέλος ότι στις τρεις γεωγραφικές περιοχές που θα εγκατασταθούν οι νέες ΕΠΑ, η ΔΕΠΑ έχει κατασκευάσει υποδομές οι οποίες αφορούν: 

* Συνολικά 150 χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, στην ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα έχει δραστηριότητα στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης. 

* 140 χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης στην ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με δραστηριότητα στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής και

* Συνολικά 160 χιλιόμετρα δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, με όρια άσκησης της δραστηριότητας στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου