Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σε Goldman Sachs και Shell τα «βραβεία της ντροπής»




Το «βραβείο της ντροπής» απονεμήθηκε στην αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs για τις κακές πρακτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην πετρελαϊκή Shell για τη μείωση των πάγων στην Αρκτική. Το ελβετικό τμήμα της οργάνωσης Greenpeace απένειμε τα βραβεία στις δυο πολυεθνικές στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
Η Goldman Sachs… διακρίθηκε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκοσμιοποίηση, καθώς στο όνομα της πολιτικής των ανισοτήτων λειτούργησε υπέρ της τροφοδότησης με κέρδη μερικών ελάχιστων κατεχόντων σε βάρος των μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Η μεγάλη επιτυχία της, σύμφωνα με τον Μίκαελ Μπαουμγκάρτνερ, μέλος της Greenpeace, ήταν η αποσταθεροποίηση των τιμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη κι όπως λέει χαρακτηριστικά «αν οι τιμές σπάσουν τα ρεκόρ, όπως το 2008, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν και θα εξαθλιωθούν».
Η αγγλοολλανδική Shell πήρε το βραβείο του κοινού με 41.800 ψήφους, καθώς έκριναν ότι συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή μέσω των υπεράκτιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της στην Αρκτική, θέτοντας σε κίνδυνο 4 εκατομμύρια εργαζόμενους και μια απίστευτη πανίδα.
Το βραβείο διεκδίκησαν και άλλες πέντε εταιρείες: Alstom (Γαλλία), Coal India (Ινδία), G4S (Βρετανία), Lonmin (Νέα Ζηλανδία) και Repower (Ελβετία). Πέρυσι, τα βραβεία είχαν πάρει η αμερικανική τράπεζα Barclays και ο βραζιλιάνικος όμιλος Vale. 
ΠΗΓΗ:.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου