Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Καθοριστικό τρίμηνο για εξελίξεις στην ενέργεια



Καθοριστικό για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, όσον αφορά τη διοχέτευση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι το επόμενο τρίμηνο. Εξίσου καθοριστικό είναι το προσεχές διάστημα για να εξασφαλίσει η χώρα μας μια θέση στη διαδρομή μεταφοράς του αζέρικου αερίου, αναβαθμίζοντας, με αυτό τον τρόπο, τη γεωστρατηγική θέση της.
Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για δύο εναλλακτικές οδούς τις οποίες εξετάζει και η τελική απόφαση θα ληφθεί περίπου στα μέσα του 2013. Οι ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινάει από την Κομοτηνή, θα διασχίζει τη Μακεδονία, ακολούθως θα περνάει στην Αλβανία και από εκεί, με υποθαλάσσια σύνδεση, στην Ιταλία.
Η εναλλακτική πρόταση είναι αυτή του Nabucco West, μια «κουτσουρεμένη» εκδοχή του αρχικού Nabucco, η οποία αφορά μόνο το ευρωπαϊκό τμήμα του αγωγού.
Προβλέπεται να ξεκινάει από την Αδριανούπολη και διασχίζοντας Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, να καταλήγει στο Μπαουμγκάρντεν της Αυστρίας, τον μεγαλύτερο διαμετακομιστικό σταθμό φυσικού αερίου της Ευρώπης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου