Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «GPS» σε ηλικιωμένους και παιδιά



Η συσκευή γεωεντοπισμού θα χρησιμοποιείται για άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και μόνο έπειτα από ενημέρωση και συγκατάθεση του εμπλεκομένου
«Πράσινο φως» για να χρησιμοποιούνται «έξυπνες» συσκευές γεωεντοπισμού και παρακολούθησης για ηλικιωμένους, ασθενείς και ανηλίκους ανάβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), βάζοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς ανησυχεί ταυτόχρονα για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια συσκευή για τα παιδιά και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, εάν πιστέψουν ότι η συνεχής παρακολούθησή τους είναι κάτι το φυσιολογικό.
Η ΑΠΠΔ έθεσε αρκετούς όρους και προϋποθέσεις (προηγούμενη ενημέρωση, υποχρεωτική συγκατάθεση, απόρρητο επεξεργασίας, κρυπτογράφηση κ.λπ.) για να επιτρέψει τη χρήση των «έξυπνων» συσκευών για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ ήταν ακόμα αυστηρότερη στην έγκρισή της για τους ανηλίκους, καθώς υπήρξε και μειοψηφία που αντιτάχθηκε στη χρήση τους σε παιδιά, γιατί μπορεί να έχει βλαπτικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Οι συσκευές γεωεντοπισμού απευθύνονται σε ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα υγείας (π.χ. άνοια) και όσους τους φροντίζουν αλλά και σε γονείς ανηλίκων που για λόγους ασφάλειας θέλουν να ξέρουν πού βρίσκονται και αν κινδυνεύουν τα παιδιά τους. Εχουν μικρό μέγεθος με μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνοντας κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου