Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: Ψάχνουν 3 δισ.$ για τα πετρέλαια του ΣουδάνΟι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν η Κίνα και τα Αραβικά κράτη το Σουδάν να καλύψει έλλειμμα 3 δισ. δολ. ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η παραγωγή πετρελαίου και να επιστρέψει το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν στην πορεία προς την ειρήνευση. 
Το Σάββατο επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το πόσα πρέπει να πληρώνει το Νότιο Σουδάν για να εξάγει πετρέλαιο μέσω των αγωγών του Σουδάν. Συγκεκριμένα το Ν. Σουδάν θα πληρώνει δασμό αντίστοιχο με 9,48 δολ. ανά βαρέλι για την χρήση της υποδομής και θα μεταβιβάσει 3 δισ. δολ. στο Χαρτούμ για να κλείσει η «τρύπα» χρηματοδότησης που προκλήθηκε με την απόσχιση από την βόρεια χώρα πέρσι. 
Αυτό σημαίνει ότι το Χαρτούμ συνεχίζει να έχει ένα έλλειμμα 3 δισ. δολ. το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν οι ΗΠΑ, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλουν στην χώρα. Πάντως διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει άλλους δωρητές να παρέμβουν και πιθανόν να αναστείλει τις κυρώσεις που αφορούν μεταβιβάσεις σε δολάρια. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου