Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η κυβέρνηση ανασύρει το θέμα των ΑΟΖ



Στην επικαιρότητα θα τεθεί το θέμα της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, καθώς η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο εκτιμά ότι οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν παρόμοια κίνηση. 
Αυτή τη στιγμή το θέμα μελετάται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και εξετάζονται σενάρια για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου οι επόμενες κινήσεις να καταλήξουν στον ορισμό θαλάσσιων «οικοπέδων», τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα. 
Αναφορικά με το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, εκτιμάται συγκεκριμένα ότι επίκειται η ανακήρυξη ΑΟΖ στον Αρκτικό Ωκεανό (Βόρειος Πόλος) από τις ΗΠΑ. Σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τα αρμόδια Ομοσπονδιακά όργανα, τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές. 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, το νομοθέτημα είναι έτοιμο και υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο το πρώτο έχει θέσει ως όρο η ψήφιση του νόμου να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μην πιστωθεί προεκλογικά στο σημερινό πρόεδρο η οριοθέτηση της ΑΟΖ των ΗΠΑ στον Αρκτικό. 
Η σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο είναι τεράστια. Αυτή τη στιγμή ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Δανία (ελέγχει τη Γροιλανδία) και Νορβηγία (χώρα συνεργαζόμενη με την ΕΕ), έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τη διανομή του Αρκτικού Ωκεανού, μιας περιοχής που εκτιμάται ότι περικλείει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου